Skip to main content

Jeugdhulp, wetenschappelijk verantwoord

  • Chapter
Pedagogiek in beeld

Samenvatting

Jaarlijks komt ongeveer 10% van de kinderen en adolescenten in Nederland in aanraking met een vorm van jeugdhulp vanwege psychosociale en/of opvoedkundige problemen. Het meest wordt een beroep gedaan op ambulante hulp of (intensief) pedagogische thuishulp, maar ook heel wat jeugdigen maken jaarlijks gebruik van meer intensieve vormen van zorg zoals daghulp, pleegzorg of residentiële hulp. Om te bepalen of jeugdhulp effectief is, zullen we in kaart moeten brengen in hoeverre er (positieve) verandering is in het functioneren van jeugdigen (en hun opvoeders) voor én na de ontvangen hulp. Daarnaast is het noodzakelijk te weten welke concrete interventie(s) zij feitelijk hebben ontvangen. Recent onderzoek toont aan dat de helft van de interventies zo veel gelijkenis vertoont qua methodische handelingsaspecten dat zij samengebracht kunnen worden tot een veel kleiner aantal interventies. Onderzoek naar deze gedeelde (en niet-gedeelde) methodische kenmerken kan inzicht bieden in werkzame componenten en effectiviteit in de jeugdhulp.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this chapter

Institutional subscriptions

Notes

  1. 1.

    IWAPV = Inderdepartementale Werkgroep Ambulante en Preventieve Voorzieningen voor jeugdigen; IWRV = Interdepartementale Werkgroep Residentiële Voorzieningen voor jeugdigen.

  2. 2.

    Omdat het in de kolom ‘aantal cliënten’ niet uitsluitend gaat om unieke cliënten en er sprake kan zijn van dubbeltellingen, geeft een optelling (N=426.500) niet een correct beeld en verminderen we dit totaal met zo'n 75.000.

  3. 3.

    In de matrix met erkende jeugdinterventies van mei 2014 staan slechts vier interventies genoemd waarvan de effectiviteit in experimenteel onderzoek is aangetoond: ‘Incredible years’, ‘Taakspel’, ‘VIPP-SD’ en ‘De dappere kat’ (zie: http://www.nji.nl/nl/Databanken/Overzicht-interventies-naar-problemen-en-risicos).

Aanbevolen literatuur

  • Grietens, H. , Vanderfaeillie, J. , & Maes, B. (red.) (2014). Handboek jeugdhulpverlening. Deel 1: Een orthopedagogisch perspectief op kinderen en jongeren met problemen. Leuven/Den Haag: Acco.

    Google Scholar 

  • Prins, P.J.M. , & Braet, C. (red.) (2014). Handboek klinische ontwikkelingspsychologie. Over aanleg, omgeving en verandering. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

    Google Scholar 

Relevante internetadressen

Download references

Authors

Editor information

M.H. van IJzendoorn L. van Rosmalen

Rights and permissions

Reprints and permissions

Copyright information

© 2017 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media BV

About this chapter

Cite this chapter

Knorth, E., Evenboer, E., Harder, A. (2017). Jeugdhulp, wetenschappelijk verantwoord. In: van IJzendoorn, M., van Rosmalen, L. (eds) Pedagogiek in beeld. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-368-0616-9_15

Download citation

  • DOI: https://doi.org/10.1007/978-90-368-0616-9_15

  • Publisher Name: Bohn Stafleu van Loghum, Houten

  • Print ISBN: 978-90-368-0615-2

  • Online ISBN: 978-90-368-0616-9

  • eBook Packages: Dutch language eBook collection

Publish with us

Policies and ethics