figure 1

Onlangs ben ik met mijn gezin verhuisd. Een periode die je goed voorbereidt. Wat moet er allemaal gebeuren aan klussen, wanneer ga je wat doen, wie kun je waar voor vragen en hoeveel geld heb je om te investeren? Op basis van deze vragen maak je een planning en begroting. Voor een verhuizing van een gezin binnen dezelfde woonplaats is dat nog goed te overzien. Toch is verhuizen een van de grotere stressfactoren in het leven. Tijdens deze periode maakte ik de vergelijking met de ‘verhuizing’ van het sociaal domein. Die verhuizing is al weer een paar jaar geleden, maar veel dozen staan nog in de kamer en de inrichting is nog niet klaar.

De afgelopen drie jaar hebben gemeenten tijd en geld geïnvesteerd in het laten landen van het sociale domein binnen hun grenzen. Waar ik in mijn huis van te voren redelijk wist hoe ik de indeling zou hanteren, is dat in het sociale domein een ander verhaal. Er is geen blauwdruk van hoe je zorg en ondersteuning met minder geld goed – of beter – in kunt zetten. Steeds meer gemeenten stoppen er dan ook meer geld in dan dat ze ervoor krijgen. Ik hoef niet uit te leggen dat je dat niet lang volhoudt. Krijgen gemeenten dan te weinig? Of zijn gemeenten met dit probleem nog niet voldoende getransformeerd? AEF heeft onderzoek gedaan naar de budgetverdeling in het sociale domein. Een artikel hierover vindt u in deze editie.

Geland

De vraag is niet alleen met hoeveel geld gemeenten het moeten doen, maar ook op welke manier ze het sociaal domein inrichten. Zo zijn verschillende gemeenten aan het experimenteren met aanpakken in de bijstand. De gemeente Wageningen heeft hiervoor het project Vertrouwen Werkt opgestart. Onderzocht wordt hoe de bijstandsgerechtigde het beste geholpen is om uit de bijstand te komen. Een ander groot vraagstuk is dat van de aanpak van schulden en de hulpverlening daarom heen. Er vindt veel innovatie plaats om dit alles zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de leefwereld van mensen.

Het zou goed zijn als gemeenten die aansluiting blijven zoeken. Dat was immers de gedachte achter de verhuizing van het sociaal domein. Dichterbij en mét de mensen die ondersteuning nodig hebben. Mijn gezin en ik zijn in inmiddels goed geland op het nieuwe adres. Nu het sociaal domein nog.