Skip to main content
Log in

Het stiefgezin doorgronden

Wel of geen bloedband zorgt voor spanning in samengestelde gezinnen

  • Stiefgezinnen
  • Published:
Maatwerk Aims and scope

Abstract

‘Stief’ betekent oorspronkelijk ‘beroofd van de bloedband’ (Heybroek-Hessels en Overgauw). Daarom is het woord zo toepasselijk: het drukt precies uit waaraan het schort in een stiefgezin. In een stiefgezin proberen de leden, ook al zijn ze niet door bloedbanden verbonden, met elkaar samen te leven, terwijl talloze zichtbare en onzichtbare fricties een rol spelen. In dit artikel wil ik het mysterie van een stiefgezin duiden en daarmee bijdragen aan het succesvol begeleiden van stiefgezinnen door hulpverleners.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

bronnen

  • Roel Bouwkamp en Sjef de Vries (1992), Handboek psychosociale therapie. Utrecht: Uitgeverij de Tijdstroom.

  • Roel Bouwkamp (1999), Helen door delen, Utrecht; Uitgeverij de Tijdstroom.

  • Else-Marie van den Eerenbeemt en Ammy van Heusden (1983), Balans in beweging. Ivan Boszormenyi-Nagy en zijn visie op individuele en gezinstherapie. Haarlem: Uitgeverij de Toorts.

  • Ietje Heybroek-Hessels en Boukje Overgaauw (red.) (2004), Samengesteld. De dynamiek van het stiefgezin. Amsterdam: Uitgeverij SWP.

  • Margreet de Jong (1985), Je hoeft niet echt te zijn. Rotterdam: Donker.

  • Margreet de Jong (1990), Stiefgezin een ander begin. Rotterdam: Donker.

  • Geeske Roos (1989), Op zoek naar de zin van het gezin, lezing Zaandijk.

  • RINOgroep, Werken met stiefgezinnen. Ordening, inzicht en perspectief. Cursussen voor hulpverleners in het najaar 2006 en voorjaar 2007 met de codes B0644 en B0714.

  • Stichting Stiefwelzijn Nederland (1994), Je houdt van iemand met kinderen. Folder. Zie ook www.stief.nl

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

jeugd en jongeren

De nieuwe seksuele revolutie speelt zich af op internet. Vooral jongeren tussen 12 en 18 maken massaal gebruik van dit medium en flirten en experimenteren er on line op los. Evenals veertig jaar geleden zijn er nu echter ook verliezers: vooral meisjes blijken soms moeite te hebben om te weigeren. De Rutgers Nisso Groep deed er onderzoek naar: www.rng.nl

Meer over meiden, seks en grenzen: Girls’Choice is een spel dat meisjes aanmoedigt na te denken over seks, wensen en grenzen in intimiteit. Het spel werd ontwikkeld na kwalitatief onderzoek naar de achtergronden van tienerzwangerschappen en een vervolgstudie naar allochtone tienermoeders. De verschillende opdrachten gaan over de thema’s seksualiteit en relaties, veilig vrijen, zwangerschap en moederschap, jongens en weerbaarheid. Rapport en spel zijn te downloaden en te bestellen via www.rng.nl

Drie Bureaus Jeugdzorg hebben vanaf april 2005 deelgenomen aan het project Doorbraak in de jeugdzorg. De resultaten mogen er zijn: de wachtlijsten zijn voor een groot deel verdwenen en de doorlooptijden zijn danig teruggebracht. Bewezen successen worden nu elders gebruikt en aantoonbare verbeteringen uit de ene organisatie worden ingezet bij andere. Meer weten? www.doorbraakindejeugdzorg.nl

Communities that Care (CtC) is een programma dat wordt ingezet in steden en wijken waar (veel) problemen zijn met het gedrag van jongeren. Het programma werkt over langere tijd aan de verbetering van de leefomgeving waarin jongeren opgroeien. Belangrijk onderdeel van CtC is het scholierenonderzoek: aan de hand hiervan zijn (jeugd)beleidsmakers in staat de problemen en oorzaken in kaart te brengen. Belangstelling? www.ctc-holland.nl, Mirjam Sicking (030-2306661) of Harrie Jonkman (030-2306419).

Arno van der Voort van der Kleij werkt als zelfstandig gevestigd gezins- en relatietherapeut bij Interactie Consult in Gouda: www.interactieconsult. nl Hij was negen jaar actief bij de Stichting Stiefgezinnen Nederland en vormt sinds 1991 zelf een stiefgezin.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

van der Voort van der Kleij, A. Het stiefgezin doorgronden. MAAT 7, 158–160 (2006). https://doi.org/10.1007/BF03070697

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03070697

Navigation