Advertisement

11 Een opname op sociale indicatie

 • Alette Kleinsman
 • Nico Kaptein

Samenvatting

De uitkomst was dramatisch, maar het had nog veel erger kunnen zijn. Wat ik mezelf kwalijk neem is dat ik te lang heb gewacht met het stellen van kritische vragen. Je gaat er vanuit dat je collega’s zorgvuldig hebben gekeken maar dat is dus niet altijd zo. En zelf luister je in een drukke dienst minder goed naar je gevoel, heb ik ervaren. Iedereen gebruikte dezelfde argumenten om geen verder onderzoek te doen maar met de juiste informatie waren die argumenten meteen door te prikken. En dan word je ook nog geconfronteerd met de weerstand bij somatische dokters tegen psychiatrische patiënten.

Literatuur

 1. Inspectie voor de Gezondheidszorg (2014). De somatische zorg in de ggz wordt beter, maar schiet in de separeerkamers tekort. https://www.igz.nl/zoeken/document.aspx?doc=De+somatische+zorg+in+de+GGZ+wordt+beter%2C+maar+schiet+in+de+separeerkamers+tekort&docid=702.
 2. Inspectie voor de Gezondheidszorg (2016) Basisset risico-indicatoren geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en forensische zorg. https://www.igz.nl/Images/IGZ%20basisset%20GGZ-VZ-FZ-2016-2e_tcm294-370540.pdf.
 3. Leistikow, I. (2014). Voorkomen is beter, Leren van calamiteiten in de zorg. Diagnosis Uitgevers, Leusden.Google Scholar
 4. Steve Harden over ‘nine red flags’: https://www.youtube.com/watch?v=h5WgtlUvJJE
 5. Willemsen, R., E. Stolper en Y. van Leeuwen (2013). Twijfel aan diagnose is goed. Medisch Contact 2013; juni: 1304-7Google Scholar

Copyright information

© Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media B.V. 2018

Authors and Affiliations

 • Alette Kleinsman
  • 1
 • Nico Kaptein
  • 2
 1. 1.NijmegenNederland
 2. 2.LeidenNederland

Personalised recommendations