Fibreuze dysplasie is een op zichzelf goedaardige stoornis in de vorming van beenweefsel. De oorzaak is een eiwitdefect in een van de chromosomen. Waarom dit optreedt, is niet bekend. Hoe vroeger tijdens het leven het eiwitdefect optreedt, soms zelfs al voor de geboorte, hoe groter de gevolgen zijn. Bij vroeg ontstaan kunnen er ook huidafwijkingen en hormonale afwijkingen optreden.

Fibreuze dysplasie van het kaakbot uit zich meestal als een langzaam toenemende verdikking van het bot van de onder- of bovenkaak, soms zelfs in beide tegelijk. Meestal komt de groei tot staan, wanneer ook de algemene groei van de patiënt gestopt is. De zwelling is niet pijnlijk. De diagnose kan op grond van de zwelling en de op de röntgenfoto zichtbare veranderingen meestal al met een grote mate van zekerheid worden gesteld, maar als regel is toch bevestiging gewenst door onderzoek van een weefselstukje door de patholoog.

Afhankelijk van de uitgebreidheid van de afwijking wordt gekozen voor een afwachtend beleid. Bij kleine afwijkingen is er geen noodzaak voor operatieve verwijdering. Wanneer de afwijking grote afmetingen heeft bereikt, wordt soms tot behandeling overgegaan. Het is vanwege de diffuus doorlopende, botveranderingen, meestal niet mogelijk om de afwijking in zijn geheel te verwijderen. In plaats daarvan wordt dan een beperkte verwijdering uitgevoerd, alleen om een cosmetische verbetering te bereiken. Vaak keert de zwelling in de loop van de jaren toch weer terug.

Wat kunt u zelf doen?

Bij fibreuze dysplasie kunt U zelf niets doen.

figure 1