Skip to main content

15 Hoe Marokkaanse ouderen zoeken naar gezond leven in Nederland

  • Chapter
  • 3102 Accesses

Samenvatting

In een multiculturele en vergrijzende samenleving wordt het belang van diversiteit aan leefstijlen en opvattingen steeds belangrijker gevonden. Kennis over de perspectieven van (im)migranten op gezond leven, ouder worden en welzijn is niet alleen van belang voor het beter afstemmen van het zorgaanbod op de behoeften van bijvoorbeeld (im)migrantenouderen, maar kan ook een verrijking van bestaande ideeën over gezond leven opleveren. Deze kennis is echter vaak ontoereikend, zowel in de wetenschap als in de gezondheidsbevordering. In theorievorming over gezondheidsbevordering wordt een verbreding van het concept gezond leven voorgesteld dat meer recht zou doen aan de diversiteit aan opvattingen in de samenleving. De term ‘gezond leven’ roept in eerste instantie vaak de associatie op met voldoende Beweging, niet Roken, geen Alcohol, gezonde Voeding en voldoende Ontspanning (de zogeheten BRAVO-thema’s). Deze invulling van gezond leven legt de nadruk op leefstijl en een lichamelijke dimensie van gezond leven. Dit is mogelijk een westerse invulling, die niet door mensen van verschillende culturele achtergronden wordt gedeeld. In de gezondheidsbevordering is daarnaast aandacht voor de sociale en psychische dimensie van gezond leven, en wordt de relevantie van bijvoorbeeld een culturele, existentiële en religieuze dimensie in toenemende mate gezien.

This is a preview of subscription content, log in via an institution.

Notes

  1. 1.

    Zij is de jongste van de geïnterviewden. Vanwege de preventieve insteek van het onderzoek waren niet de oude ouderen doelgroep, maar degenen die ‘ouder aan het worden zijn’. Indicatoren hiervoor zijn transitiemomenten, zoals pensioen en het krijgen van kleinkinderen. Deze leeftijd ligt bij Marokkaanse ouderen vaak wat lager dan bij Nederlandse ouderen. Bovendien zijn er nog maar weinig Marokkaanse ouderen in Nederland ouder dan 60.

  2. 2.

    Deze ervaring van ongezondheid bij een doelgroep die bekendstaat vanwege een slechtere objectieve en subjectieve gezondheid (Schellingerhout, 2004) lijkt vanzelfsprekend. Maar een tweede groep laagopgeleide Nederlandse ouderen met ook soms een slechte gezondheidstoestand, spreekt nauwelijks in dergelijke absolute termen dat gezond leven onmogelijk zou zijn. Bovendien is een dichotomie tussen ziek en gezond niet noodzakelijk. Ook in geval van ziekte kan iemand mogelijkheden voor gezond leven en welzijn ervaren. Vanuit dit onderzoek waren we op zoek naar deze mogelijkheden en ervaring van gezond-zijn. Dit kan bijdragen aan het doorbreken van een te veel zwartwit tegenstelling tussen ziek en gezond, kracht en kwetsbaarheid, jong en oud.

  3. 3.

    De interviews zijn afgenomen in Rotterdam, de meeste vlak na de moord op Pim Fortuyn.

Literatuur

  • Bamberg, G.W. (1997). Positioning between structure and performance. Journal of Narrative and Life History 7, 335–342.

    Article  Google Scholar 

  • Bamberg, M. (2003). Positioning with Davie Hogan – Stories, tellings, and identities. In: C. Lightfoot & C. Daiute (eds.), Narrative analysis: Studying the development of individuals in society. Londen: Sage.

    Google Scholar 

  • Davies, B. & Harré, R. (1990). Positioning: The discursive production of selves. Journal for the Theory of Social Behaviour 20, 43–63.

    Article  Google Scholar 

  • DeFina, A. (2003). Crossing borders: Time, space, and disorientation in narrative. Narrative Inquiry 13, 367–391.

    Article  Google Scholar 

  • Harré, R. & Langenhove, L. van (1999). Positioning theory: Moral contexts of intentional action. Massachusetts: Blackwell Publishers.

    Google Scholar 

  • Schellingerhout, R. (2004). Cijferrapport allochtone ouderen. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau.

    Google Scholar 

  • Sools, A. (2005). Healthy living among Moroccan older immigrants in the Netherlands: The story of Jamila. Paper presented at the Séminaire International sur ‘Le troisième âge des Marocains Résidant à l’Etranger’. Rabat 10 en 11 juni 2005.

    Google Scholar 

  • Svenaeus, F. (2001). The phenomenology of health and illness. In: S.K. Toombs (red.), Handbook of Phenomenology and medicine (pp. 87–108). Dordrecht: Kluwer Academic Publishers.

    Chapter  Google Scholar 

  • Tweede Kamercommissie-Blok (2004). Onderzoek integratiebeleid. ’s-Gravenhage: SDU Uitgevers.

    Google Scholar 

Download references

Authors

Copyright information

© 2007 Bohn Stafleu van Loghum

About this chapter

Cite this chapter

Sools, A. (2007). 15 Hoe Marokkaanse ouderen zoeken naar gezond leven in Nederland. In: De betekenis van levensverhalen. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-313-6400-8_21

Download citation

  • DOI: https://doi.org/10.1007/978-90-313-6400-8_21

  • Publisher Name: Bohn Stafleu van Loghum, Houten

  • Print ISBN: 978-90-313-4874-9

  • Online ISBN: 978-90-313-6400-8

  • eBook Packages: Dutch language eBook collection

Publish with us

Policies and ethics