Advertisement

Behandeling van problematische gehechtheid

 • Anniek Thoomes-Vreugdenhil

Table of contents

 1. Front Matter
  Pages I-XIV
 2. Anniek Thoomes-Vreugdenhil
  Pages 1-8
 3. Anniek Thoomes-Vreugdenhil
  Pages 9-35
 4. Anniek Thoomes-Vreugdenhil
  Pages 37-50
 5. Anniek Thoomes-Vreugdenhil
  Pages 51-69
 6. Anniek Thoomes-Vreugdenhil
  Pages 71-82
 7. Anniek Thoomes-Vreugdenhil
  Pages 83-103
 8. Anniek Thoomes-Vreugdenhil
  Pages 105-125
 9. Anniek Thoomes-Vreugdenhil
  Pages 127-141
 10. Anniek Thoomes-Vreugdenhil
  Pages 143-154
 11. Anniek Thoomes-Vreugdenhil
  Pages 155-165
 12. Back Matter
  Pages 167-182

About this book

Introduction

In dit boek worden drie methoden beschreven voor de behandeling van gehechtheidsproblemen. Deze methoden zijn ontwikkeld voor kinderen, jongeren en volwassenen. De behandelingen zijn ontwikkeld in de klinische praktijk en hebben daar hun succes bewezen. Het belang van gehechtheid voor de ontwikkeling van het individu maar ook voor de samenleving wordt steeds duidelijker. Een veilige gehechtheid geeft het individu bijvoorbeeld meer kansen op school, in vriendschappen, in werk en in relaties.

Het eerste deel van Behandeling van problematische gehechtheid gaat in op de gehechtheidstheorie als onderbouwing van de drie behandelmethoden voor problematische gehechtheid: basistherapie, differentiatietherapie en fasetherapie. Hierbij wordt ook ruim aandacht gegeven aan inzichten uit de neurobiologie met betrekking tot gehechtheid. In het tweede deel worden deze behandelmethoden uitgebreid beschreven en steeds geïllustreerd aan de hand van een casus.

Behandeling van problematische gehechtheid is een geheel herziene uitgave van de eerder verschenen boeken van dr. A. Thoomes-Vreugdenhil, Relationeel gestoorde jongeren (Bohn Stafleu van Loghum 1999) én Behandeling van hechtingsproblemen (Bohn Stafleu van Loghum, 2006). In deze nieuwe uitgave zijn beide boeken samengevoegd.

Dit boek is bestemd voor psychotherapeuten, psychologen, psychiaters, pedagogen en maatschappelijk werkers, maar is ook uitermate nuttig voor alle andere hulpverleners binnen de gezondheidszorg die met gehechtheidsproblematiek te maken krijgen.

Keywords

fasetherapie differentiatietherapie basistherapie neurobiologie gehechtheidsproblematiek hechting zelfregulatie Bowlby nabijheid zelfbeeld

Authors and affiliations

 • Anniek Thoomes-Vreugdenhil
  • 1
 1. 1.BilthovenThe Netherlands

Bibliographic information