Advertisement

Evidence statement voor fysiotherapie op de intensive care

 • Marike van der Schaaf
 • Juultje Sommers

Table of contents

 1. Front Matter
  Pages I-IX
 2. Marike van der Schaaf, Juultje Sommers
  Pages 1-3
 3. Marike van der Schaaf, Juultje Sommers
  Pages 5-12
 4. Marike van der Schaaf, Juultje Sommers
  Pages 13-17
 5. Marike van der Schaaf, Juultje Sommers
  Pages 19-28
 6. Back Matter
  Pages 29-49

About this book

Introduction

Evidence statement voor fysiotherapie op de intensive care

In dit boekje is het beschikbare bewijs voor het fysiotherapeutisch methodisch handelen bij patiënten op de intensive care (IC) overzichtelijk weergegeven in de vorm van een verkorte richtlijn.

In antwoord op klinisch relevante vraagstellingen bevat deze verkorte richtlijn fysiotherapie op de IC aanbevelingen voor het diagnostisch en therapeutisch proces, met adviezen over het gebruik van klinimetrie en fysiotherapeutische interventies. Daarnaast voorziet het in veiligheidscriteria voor het veilig mobiliseren en activeren van IC-patiënten.

Jaarlijks worden in Nederland meer dan 70.000 patiënten op een intensive care afdeling behandeld. De overlevingskansen van IC-patiënten zijn sterk toegenomen, maar veel van deze patiënten kampen met langdurige beperkingen in het dagelijks functioneren. De fysiotherapeut speelt een belangrijke rol in het voorkomen en verminderen van de negatieve gevolgen van inactiviteit en kritieke ziekte. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat fysiotherapie effectief is en veilig kan worden uitgevoerd bij beademde en niet beademde patiënten.

Deze verkorte richtlijn is op systematische wijze opgesteld op basis van de meest recente literatuur aangevuld met klinische expertise van IC-fysiotherapeuten en -intensivisten.

Evidence statement voor fysiotherapie op de intensive care is een onmisbaar boekje voor wie zich bezighoudt met de preventie en de behandeling van de gevolgen van bedrust en inactiviteit bij IC-patiënten.

Keywords

IC verworven spierzwakte diagnostiek en behandeling IC unit acquired weakness evidence statement fysiotherapie op de Intensive Care implementatie richtlijn fysiotherapie mobiliseren en activeren op de IC

Authors and affiliations

 • Marike van der Schaaf
  • 1
 • Juultje Sommers
  • 2
 1. 1.Afdeling RevalidatieAcademisch Medisch CentrumAmsterdamThe Netherlands
 2. 2.Afdeling RevalidatieAcademisch Medisch CentrumAmsterdamThe Netherlands

Bibliographic information

Industry Sectors
Pharma
Health & Hospitals
Biotechnology