Advertisement

Table of contents

 1. Front Matter
  Pages I-VIII
 2. Leonie van Ginkel, Sjoukje Adema
  Pages 1-5
 3. Leonie van Ginkel, Sjoukje Adema
  Pages 7-9
 4. Leonie van Ginkel, Sjoukje Adema
  Pages 11-14
 5. Leonie van Ginkel, Sjoukje Adema
  Pages 15-24
 6. Leonie van Ginkel, Sjoukje Adema
  Pages 25-31
 7. Leonie van Ginkel, Sjoukje Adema
  Pages 33-113
 8. Back Matter
  Pages 115-118

About this book

Introduction

Dit boek geeft therapeuten uitleg over de behandeling van jongeren met obesitas door cognitieve gedragstherapie. Het doel van de behandeling is een duurzaam gezonde leefstijl voor het hele gezin. Het protocol is geschreven als groepsbehandeling, maar kan ook individueel worden gebruikt. Het boek is bedoeld voor therapeuten, psychologen en psychiaters in en buiten de kinder- en jeugdpsychiatrie.

Cognitieve gedragstherapie bij (LVB-)jongeren met obesitas (van 15 tot 23 jaar) bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de theoretische onderbouwing van de behandeling. Dit deel bevat wetenschappelijke inzichten en pragmatische aspecten van de diagnostiek en behandeling van obesitas bij jongeren. Het tweede deel bestaat uit een praktische handleiding voor de behandeling: achttien bijeenkomsten en vier boosterbijeenkomsten, die concreet worden uitgewerkt. Daarnaast worden vier ouderbijeenkomsten beschreven. In de behandeling staan cognitieve gedragstherapie, systeemtherapie en positieve psychologie centraal. Het boek bevat ook werkvormen voor psychomotorische therapie.

Bij de handleiding hoort het werkboek voor jongeren, Baas over obesitas. Hierin staan duidelijke uitleg, aantrekkelijke werkvormen en handige registratielijsten. Door het concrete werkboek en de opbouw van de bijeenkomsten, is het protocol ook geschikt voor jongeren met een licht verstandelijke beperking.

Cognitieve gedragstherapie bij (LVB-)jongeren met obesitas is geschreven door Leonie van Ginkel, gezondheidszorgpsycholoog, cognitief gedragstherapeut en supervisor VGCt, en Sjoukje Adema, cognitief gedragstherapeutisch werker VGCt.

Keywords

obesitas en LVB obesitas bij jongeren behandelprotocol obesitas groepsbehandeling obesitas obesitas en psychische problemen bij jongeren

Authors and affiliations

 • Leonie van Ginkel
  • 1
 • Sjoukje Adema
  • 2
 1. 1.Accare Intensieve ZorgSmildeThe Netherlands
 2. 2.Accare Intensieve ZorgSmildeThe Netherlands

Bibliographic information

 • DOI https://doi.org/10.1007/978-90-368-2312-8
 • Copyright Information Bohn Stafleu van Loghum is een imprint van Springer Media B.V., onderdeel van Springer Nature 2019
 • Publisher Name Bohn Stafleu van Loghum, Houten
 • eBook Packages Dutch language eBook collection
 • Print ISBN 978-90-368-2311-1
 • Online ISBN 978-90-368-2312-8
 • Buy this book on publisher's site