Skip to main content
Log in

Down Under: het huilkransje

  • Column
  • Published:
GZ - Psychologie Aims and scope

Samenvatting

Het is zondagavond, op de kindergroep. De kinderen zijn net door hun ouders teruggebracht na een weekend thuis, en dat is altijd een moeilijk moment. De achtjarige Sven, een kind met autisme, is in klinische behandeling omdat zijn moeder hem niet meer aankon; hij was de baas in huis. Door hem naar de kliniek te brengen, heeft moeder de eerste stap gezet om de regie terug te krijgen. Maar zondagmiddag sloot Sven zich thuis op in de badkamer. ‘Ik ga niet terug naar die gevangenis!’, schreeuwde hij door de dichte deur. ‘Je gaat zelf maar, rotmoeder, ik haat je.’ De moeder van Sven is radeloos. Ze belt huilend naar de groepsleiding: ‘Ik vind het zo zielig voor hem, zal ik hem maar thuis laten?’ Twee uur later staan ze toch samen op de groep. De buurman heeft het slot van de deur opengemaakt en Sven in de auto gezet. Sven huilt terwijl hij zijn moeder uitzwaait.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

figure 1

Arianne Struik

Gz-psycholoog Arianne Struik is directeur van het Institute for Chronically Traumatized Children (ICTC) in Scarborough (Perth, West- Australië).

Het instituut is gespecialiseerd in de behandeling van getraumatiseerde kinderen en hun families. Ze is ook auteur van het boek Slapende Honden? Wakker maken! Als ‘flying psych’ behandelt ze getraumatiseerde kinderen en volwassen in afgelegen gebieden.

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Struik, A. Down Under: het huilkransje. GZ - Psychologie 11, 31 (2019). https://doi.org/10.1007/s41480-019-0021-7

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s41480-019-0021-7

Navigation