Arbeidsbureau

figure a

Naar een arbeidsbureau oude stijl? Een intrigerende titel van een artikel in dit nummer van Sociaal Bestek. Lees het en je kunt het vraagteken achter de titel vervangen door een dubbel uitroepteken. Dit is eigenlijk ook de conclusie van de ‘experts’ die zijn geraadpleegd voor het onderzoek waarop het artikel in kwestie is gebaseerd. Nota bene vooral partijen die voor de huidige ondoorzichtige, complexe structuur hebben gezorgd. Een greep uit de bevindingen: een structuur die niet gebaseerd is op een visie, teveel partijen die zich ermee moeten bemoeien, versnippering van dienstverlening. Verder institutionele belangen die belangrijker zijn de zaak waarom het gaat, het ontbreken van scholing en ondersteuning van werkzoekenden, idem dito van bedrijven met werknemers die met ontslag worden bedreigd.

Afrekenen

In 31 niet mis te verstane conclusies wordt afgerekend met het huidige systeem, dat alleen met zichzelf bezig is, dat zichzelf verstikt en de twee partijen waar het om gaat – werkzoekenden en werkgevers – buiten sluit. Werkzoekenden die door alle administratieve verplichtingen gemangeld worden tussen werk.nl, uwv.nl, werkpleinen en gemeenteloketten. Dergelijke Kafkaëske worstelingen hebben we al vaak beschreven in Sociaal Bestek. De werkgever gaat al lang zijn eigen weg. Niet gek dat er door de ‘experts’, die met hun eigen systeem zo afrekenen, wordt gepleit voor één organisatie, een loket: het Arbeidsbureau. Vervolgvraag: wie gaat daarvoor zorgen, dat de bezem er doorheen gaat en partijen macht inleveren?

Lichtpuntjes

In de begroting voor 2019 zijn wel kleine lichtpuntjes te zien. Het kabinet versterkt de dienstverlening aan werkzoekenden en werkgevers. Werkgevers willen een regionaal geharmoniseerd pakket van instrumenten en voorzieningen en daar gaat het kabinet met partijen afspraken over maken. De UWV gaat meer aan menselijke dienstverlening doen. En het kabinet werkt aan een arbeidsmarkt in balans. ‘De arbeidsmarkt verandert in vlot tempo. De instituties doen steeds minder dan wat we van ze verwachten.’ Een onafhankelijke commissie gaat onderzoeken of het stelsel nog aansluit op de arbeidsmarkt van de toekomst. De vraag stellen is hem beantwoorden: lees het artikel op pagina 10!