Kinderopvang

, Volume 28, Issue 4, pp 34–34 | Cite as

Tuinonderhoud? Doen we zelf!

  • Carla Overduin
Kids actief 8+
  • 14 Downloads

Samenvatting

April is een prima maand om in de tuin te werken. Doe het tuinonderhoud dit jaar eens samen met de kinderen. Geen groene vingers? Vraag de tuinman of tuinamateurs uit de buurt om tips. En schoffelen maar!

Zaaien & Planten

Bloemen en planten willen we zien! Nietwinterharde struikjes in potten kunnen weer naar buiten. De kinderen kunnen binnen vast plantjes in bakken zaaien. In mei gaan ze dan naar buiten. Verder kun je in april ook prima struikjes planten. Leuk is bijvoorbeeld een rozenstruik. Kies samen met de kinderen een mooie kleur en kies de plek waar je in de zomer kunt genieten van de rozen.

Mesten

April is de mestmaand. Je kunt mest kopen, maar je kunt het ook zelf ‘maken’ met een composthoop van groenten- en fruitafval uit de keuken. Dat kan in een hoekje van de tuin en als je midden in een woonwijk zit, bijvoorbeeld in een compostton. Vraag de tuinman welke mest je het beste waar kunt gebruiken.

Grote Schoonmaak

De tuin kan na de winter wel een opfrisbeurt gebruiken. Geef de kinderen een bot mesje en laat ze onkruid steken tussen de tegels. Maak een voor- en na-foto zodat ze trots naar het resultaat kunnen kijken. Ook hagen snoeien kan goed in april. De tuinman kan de kinderen leren hoe ze voorzichtig de groene struiken zoals ligusterof conifeer een stukje kunnen kortwieken. Dit vraagt uiteraard om goede begeleiding.

Opleuken

Leuk je buitenruimte op met een regenmeter of een paddenhuisje. De regenmeter is een doorzichtige plastic fles. Houd de dop er op, zaag de bodem weg, bind de fles op zijn kop tegen een stok en geef millimeters aan. Zo zie je precies hoeveel regen er valt. Voor een paddenhuisje kies je een rustig, donker en vochtig plekje, liefst dichtbij water. Graaf een flinke aardewerken bloempot op zijn zij in, met de opening naar het zuiden. Doe er bladeren en compost in en bekleed de buitenkant met natuurlijk materiaal zoals mos en bladeren. Laat de padden nu maar komen!

Grasveld verfraaien

Bekijk samen de grasmat. Zijn er kale of rotte plekken? Snijd een vierkant uit het gras, steek er de spa onder en leg er een nieuwe plag in. Je kunt die kant en klaar kopen. De oude plaggen stapel je ergens waar je een heuveltje wilt bouwen. Optie twee: vul de kale plek met tuinaarde en zaai in. Bij droog weer regelmatig water geven. Zet er met de kinderen stokjes en een lint omheen, want je mag er dan even niet op lopen. Begint het gras al te groeien? Met een rolmaaier mogen de oudste kinderen het gras maaien. De maaier met zijn scherpe messen wordt na afloop netjes opgeborgen in de schuur.

Copyright information

© Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media B.V. 2018

Authors and Affiliations

  • Carla Overduin
    • 1
  1. 1.

Personalised recommendations