Zorgvisie ICT

, Volume 19, Issue 2, pp 34–34 | Cite as

Bij veel klachten wordt Allergotchi ziek

  • Mario Gibbels
Nieuwe media
  • 29 Downloads

Samenvatting

Het Deventer Ziekenhuis heeft als eerste Nederlandse ziekenhuis een allergie-app voor kinderen gelanceerd: AllerGoGo. De app is door artsen én patiënten ontwikkeld en geeft kinderen tussen de 7 en 16 jaar meer grip op hun hooikoorts.

Zo’n 25 procent van de Nederlandse tieners heeft last van hooikoorts. Als het hooikoortsseizoen rond februari weer start, zijn rode ogen, niesbuien, kriebelhoest, hoofdpijn en vermoeidheid veelvoorkomende klachten. Volgens kinderallergoloog Monique Gorissen krijgen steeds meer kinderen last van hooikoorts, onder meer door luchtvervuiling en een toename van bepaalde soorten pollen. Als kinderen bij de huisarts zijn, is het voor hen soms lastig zich uit te drukken of om terug te halen waar of wanneer ze klachten hadden.

Met de app krijgen ze pollennieuws en kunnen ze een digitaal dagboek bijhouden. Ze kunnen in het dagboek hun hooikoortsklachten en medicijngebruik vastleggen. Dit biedt inzicht in wat wel en niet werkt. Ook bevat de app tips om hooikoortsklachten te voorkomen. Met AllerGoGo krijgen kinderen te maken met een figuurtje genaamd Allergotchi. Hebben ze veel klachten, dan wordt Allergotchi ziek en gebruiken ze medicijnen dan wordt hij weer beter. Ook kunnen kinderen ervoor kiezen om de selfie-functie te gebruiken. Ze maken dan een foto van zichzelf en kunnen met smileys aangeven hoe ze zich voelen. Met deze functie wordt inzichtelijk wat ze wel of niet doen en gebruiken om hooikoorts tegen te gaan. Als kinderen daarvoor toestemming geven, kan de behandelend arts meekijken met de gegevens in de app. Dat helpt de artsen van het Deventer Ziekenhuis om een goed beeld te krijgen van het klachtenverloop en medicatiegebruik.

Steeds meer kinderen krijgen last van hooikoorts

De AllerGoGo app integreert ook data van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond, waar metingen worden verricht naar de hoeveelheid pollen in de lucht. Op de achtergrond van de app zien jonge gebruikers hoeveel pollen in de lucht zitten.

De app is het winnende resultaat van een innovatiewedstrijd in het Deventer Zieken-huis. Vervolgens is de app gemaakt in samenwerking met ontwerpstudio Panton en de Appbakkers.

De ontwikkeling van AllerGoGo is een voorbeeld van co-creatie in de zorg. Patiënten, ouders, kinderartsen, designers en ontwikkelaars zaten namelijk vanaf het begin samen aan tafel. Zij brachten de behoeften in kaart en vertaalden deze naar een digitale oplossing voor kinderen tussen 7 en 16 jaar. Binnen een jaar werd de app realiteit en kan sinds begin dit jaar de snel groeiende groep kinderen met allergieklachten helpen.

ALLERGOGO

Ontwikkelaar

Het Deventer Ziekenhuis samen met Panton en de Appbakker

Wat

Een app die kinderen tussen de 7 en 16 jaar helpt meer grip te krijgen op hun hooikoorts

Wanneer

De app kan gratis worden gedownload voor Apple en Android

Zo werkt de zorg

Ontwikkelaar Platform Zo werkt de zorg

Hoe werkt de zorgsector? Wat zijn belangrijke organisaties, hoeveel kost de zorg in Nederland en wat is ‘marktwerking in de zorg’? De antwoorden op deze vragen kun je eenvoudig zoeken in de ‘Zo werkt de zorg’-app.

Kies Ik Gezond?

Ontwikkelaar Voedingscentrum

Met de ‘Kies Ik Gezond?-app kun je producten scannen, zoeken en vergelijken. Verder kun je zelf kiezen waarop je wilt letten, bijvoorbeeld op calorieën, koolhydraten of zout. In één oogopslag is duidelijk welk product een gezonde keuze is.

Breinstraat

Ontwikkelaar Hersenstichting

Breinstraat is een interactieve app voor jongeren met informatie over niet- aangeboren hersenletsel. Met tekst en animaties wordt uitgelegd hoe de zorg eruit ziet als je hersenletsel hebt en wat je nodig hebt om je leven weer op te pakken.

Copyright information

© Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media B.V. 2018

Authors and Affiliations

  • Mario Gibbels
    • 1
  1. 1.

Personalised recommendations