TVZ

, Volume 128, Issue 2, pp 7–7 | Cite as

Opdracht is opdracht

  • Corien Harder
Column
  • 27 Downloads

Samenvatting

Een intervisiesessie tijdens een studiemiddag. Intensief, maar vooral leerzaam. En confronterend.

Een intervisiesessie tijdens een studiemiddag. Intensief, maar vooral leerzaam. En confronterend.

Suus vertelt over haar ervaring met meneer Zwart. Ze moet een neusmaagsonde bij hem inbrengen voor sondevoeding. Hij heeft een paar maanden terug een ernstige hersenbloeding gehad, waardoor hij volledig zorgafhankelijk is. Door zijn afasie is communiceren moeilijk. Sinds een paar dagen weigert hij te eten. Zijn dochters dringen aan op sondevoeding. Waarom die ook daadwerkelijk mag starten, kan Suus niet achterhalen. Het inbrengen van die sonde, het dagelijks eruit trekken: het is een drama. Met vier man moeten ze meneer vasthouden. Suus besluit hier niet meer aan mee te werken.

Mijn gedachten dwalen af: meneer De Boer. Ik ben weer eerstejaars op een afdeling chirurgie. Ik heb de opdracht een 80-jarige man te scheren voor een operatie aan het rectum. Tijdens het uitkleden voor het scheren ontdek ik dat het gebruik van water en zeep niet een dagelijkse activiteit is. Sterker nog: zijn hele lijf is smoezelig en vol met bruine korsten. Ik vraag meneer De Boer of hij zich voor het scheren alsjeblieft wil gaan douchen. ‘Douchen, kind, nee, dat is me veel te nat’, zegt hij. Zijn lichamelijke vervuiling verborgen houden, gaat niet lukken. Met lood in mijn schoenen ga ik op zoek naar de hoofdzuster. Ik leg haar uit wat er speelt. Zoals verwacht zegt ze: ‘Hij moet zich douchen, daarna scheer je hem.’ Ik ga terug naar meneer De Boer, die zich duidelijk nog niet gedoucht heeft. Wat ik ook zeg, ik kan hem niet overtuigen. Wanhopig druip ik af en meld dit bij de hoofdzuster. Ze zegt: ‘Je gaat hem nú douchen. Je laat hem niet alleen. En let op: je gaat niet eerder naar huis, dan dat hij gedoucht en geschoren is.’ Wat ik nog weet, is dat meneer De Boer en ik huilend in de kleine doucheruimte staan. Hij omdat hij onder die natte douche staat of zich mogelijk schaamt. Ik omdat ik iets moest doen wat iemand echt niet wilde. Omdat ik niet durfde het NIET te doen. Opdracht was opdracht.

Ik ben zo trots op Suus die als student verpleegkunde durft uit te komen voor wat zij vindt en niet doet waar ze niet achter kan staan. Wat een verschil met 30 jaar terug.

Copyright information

© Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media B.V. 2018

Authors and Affiliations

  • Corien Harder
    • 1
  1. 1.Lecturer Practitioner, Fontys Hogeschool Mens & Gezondheid

Personalised recommendations