Skipr

, Volume 11, Issue 5, pp 50–50 | Cite as

Ronald Spanjers: ‘Alsof ik voor het eerst zonder zijwieltjes fietste’

  • Trix Broekmans
Kompas
  • 3 Downloads

Samenvatting

Even naar Ameland. Toeren met vrienden in Frankrijk of Scandinavië. Het allermooiste: met ernstig zieke kinderen de lucht in.

“Vliegtuigen hebben me altijd aangetrokken. Op de boerderij van mijn grootouders zag ik straaljagers overkomen, dat gebulder vond ik geweldig. Jaren later zag ik vanuit mijn werkkamer in het Catharina Ziekenhuis vliegtuigen heel dichtbij dalen. En ik dacht: zelf vliegen, dat zou mooi zijn. Zo kwam ik bij de Eindhovense Aero Club terecht. Twee jaar lang intensief lessen, na een half jaar mijn eerste solovlucht.

Het ambulancevliegtuig van de Hoogvliegers

”Zonder zijwieltjes, maal tien

Alsof ik voor het eerst zonder zijwieltjes fietste, maal tien. Een auto kun je langs de weg zetten, een vliegtuig niet. Het moment dat de wielen de grond raken, dat onthoudt elke vlieger.

Tien jaar vlieg ik inmiddels. Soms even naar Ameland, of met anderen een paar dagen door Frankrijk of Scandinavië toeren. Het mooie van vliegen vind ik de techniek, daarnaast de informatieverwerking en alle handelingen die je moet verrichten en natuurlijk de romantiek van het vliegen zelf.

Ik ben vicevoorzitter van de Stichting Hoogvliegers, die ernstig zieke en gehandicapte kinderen een onvergetelijke vliegervaring bezorgt. Afgelopen december kwamen mijn passie en mijn werk bij elkaar: met drie kinderen met een dwarslaesie uit ons Kinderrevalidatiecentrum Roessingh mochten we in het speciale ambulancevliegtuig van de Hoogvliegers vliegen. Ik vloog niet zelf; daar krijgt een F16-piloot speciaal vrij voor. Met ruim twintig mensen waren we daar een dag voor in touw. Al die professionals van verschillende disciplines, met enorme toewijding en hetzelfde doel voor ogen. Jaaa, dan lukt alles.”

Vliegen

Wie? Ronald Spanjers, lid Raad van Bestuur Revalidatiecentrum Roessingh

Wat? Vliegen

Hoe? Zelf achter de stuurknuppel

Copyright information

© Bohn Stafleu van Loghum is een imprint van Springer Media B.V., onderdeel van Springer Nature 2018

Authors and Affiliations

  • Trix Broekmans
    • 1
  1. 1.

Personalised recommendations