Skip to main content
Log in

Omgaan met fouten

  • PatIëntveiligheid
  • Published:
Bijzijn XL

Abstract

Ondanks de beste bedoelingen en maximale inzet kunnen zorgverleners toch fouten maken. Indien een dergelijke fout tot schade bij een patiënt leidt, is dat voor alle betrokkenen een dramatische ervaring. Dit hoofdstuk beschrijft een systematische aanpak van een dergelijke situatie. Tijdige, volledige openheid en oprecht excuus aan de patiënt is de eerste stap. Simultaan hieraan dient er aandacht te zijn voor wat het incident voor de hulpverlener betekent. De zorginstelling zal willen leren van het voorval om de kans op herhaling te reduceren. Tot slot wordt beschreven dat een incident ook juridische implicaties kan hebben.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Figuur 1.

LITERATUUR

  1. KNMG standpunt 2007. Omgaan met incidenten, fouten en klachten: wat mag van artsen worden verwacht? www.knmg.nl/publicaties .

  2. Legemaate J, Everdingen JJ van, Kievit J, Stappers JW. Openheid over medische fouten. Ned Tijdschr Geneeskd 2007;151:319-22.

    PubMed  CAS  Google Scholar 

  3. Bon A van, Molendijk H. Als het misgaat: over openheid na een incident. Zwolle: Centrum Patiëntveiligheid Isala, 2009. ISBN 90-5352-550-5

WEBSITES

  • - www.artsenvannu.nl .Discussieplatform medische professionaliteit, met verwijzing naar diverse publicaties met betrekking tot een verantwoorde, betrouwbare, transparante en toetsbare opstelling van de arts.

  • - www.deletselschaderaad.nl/goma .Bevat de volledige beschrijving van de Gedragscode Openheid medische incidenten; betere afwikkeling Medische Aansprakelijkheid (GOMA).

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Molendijk, A., Leistikow, I. Omgaan met fouten. Bijzijn XL 5, 16–23 (2012). https://doi.org/10.1007/s12632-012-0095-6

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12632-012-0095-6

Navigation