Beste lezer,

Hier ligt dan de laatste Stimulus in zijn huidige vorm voor u. Hierna ontvangt u één keer een selectie van de meest spraakmakende artikelen die in de afgelopen jaren in Stimulus zijn verschenen, mooi gebundeld met de titel ‘Stimulus Select’. Voor later in het jaar werken we hard aan een nieuwe boeiende uitvoering van Stimulus.

We zitten in een recessie, als we de media mogen geloven. Zelfs de regering geeft aan dat we in een economische crisis verkeren. De Dikke Van Dale heeft het woord ‘kredietcrisis’ ook officieel opgenomen. Opvallend is dat de zorgsector zich daarvan aanvankelijk lijkt te distantiëren; zorg is immers niet een beurssensitieve industrie? De vooruitzichten lijken niet erg hoopgevend: het aantal werklozen neemt mogelijk toe tot 700.000. De vraag rijst dan of deze situatie enige invloed kan hebben op de gezondheid en dus direct gevolg heeft voor de zorgconsumptie. De groep chronisch zieken neemt hand over hand toe, met name de lifestyle illnesses (morbide obesitas, DM etc.) doen het ‘goed’. In den lande worden al op grote schaal beweegprogramma’s aangeboden voor chronisch zieken.

Wellicht is hier voor de fysiotherapeut een belangrijke rol weggelegd. Enerzijds als mogelijk lifestylecoach anderzijds als initiator van het curatief bewegen in een transmurale keten.

Opvallend is wel dat in dit daglicht innovatieve initiatieven binnen de zorg maar moeizaam op gang komen. Voor een groot deel is dit te wijten aan de huidige onmogelijkheid om financieringen rond te krijgen. Deze houding van de financiële wereld staat haaks op de huidige zorgvraag, die dan ook alleen maar groter zal worden. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zit niet stil en ziet de chronisch zieken dan ook als speerpunt voor 2009. Hierin wordt vooral de efficiëntie/samenwerking van de transmurale ke tenzorg binnen de eerste en tweede lijn gestimuleerd. Dit zijn ondanks de slechte economische vooruitzichten wel duidelijke kansen voor de eerstelijnsfysiotherapeut.

In dit nummer van Stimulus komen de (toekomstige) musculo-skeletale therapeuten ruimschoots aan hun trekken. De specifieke expertise van deze gespecialiseerde fysiotherapeut staat centraal. Dingemans et al. geven ons een mogelijk verklaringsmodel met betrekking tot de fysiologische consequenties voor de actieve stabiliteit na manipulatie van het heupgewricht. De specifieke oefentherapie bij cervicogene hoofdpijn, als aanvullende interventie naast manipulatie, wordt aan de hand van een case report uitgediept door Sportel. Cumps geeft een verhelderend beeld van de state of art aangaande balanstraining als een mogelijk efficiënte interventie binnen de preventie van enkeldistorsies. In dezelfde lijn wordt door Turpijn de vroege mobilisatie na operatie bij een achillespeesruptuur besproken, waarin helder de evidente rol van fysiotherapie wordt belicht. Abate en Vincent laten zien wat bij ouderen en chronisch zieken de rol van specifieke oefentherapie en krachttraining kan zijn als curatieve interventie. Al met al een heel gevarieerd aanbod. Wij wensen u veel leesplezier.

De redactie