Jullie vraag gaat specifiek over een stagiair en niet over een tandartsassistent. Het maakt voor de wet niet uit of het om een assistent in opleiding gaat of een gediplomeerd assistent die een röntgenfoto maakt. Beiden mogen immers röntgenfoto’s maken mits ze aan een aantal voorwaarden voldoen. We zetten ze nog kort op een rijtje:

  • Een medewerker mag niet zelf het initiatief nemen om röntgenfoto’s te gaan maken omdat het bijvoorbeeld alweer twee jaar geleden is.

  • Een medewerker moet een erkende opleiding röntgenologie gevolgd hebben. Als een medewerker geen mbo-diploma heeft, moet hij een externe, geaccrediteerde opleiding volgen.

  • Een medewerker moet zich bekwaam achten en de tandarts moet fysiek in de praktijk aanwezig zijn.

  • De patiënt moet toestemming geven dat de assistent de röntgenfoto maakt.

Het is belangrijk dat er tenminste een BIG--geregistreerd tandarts aanwezig is met TMS (Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming voor tandheelkunde – basisniveau of TMS voor tandheelkunde in het geval van het in gebruik hebben van Conebeam CT (CBCT-)toestel). Dit is een diploma bestemd voor tandartsen en orthodontisten die in het kader van hun beroepsbekwaamheid de voorgeschreven stralingsdeskundigheid moeten verwerven en enkele intrinsiek-veilige röntgentoestellen moeten beheren. Deze deskundigheid moet aantoonbaar zijn door een kopie van het deskundigheidsdiploma, dus niet op basis van jaar van afstuderen. Deze kopie van het deskundigheidsbewijs (dit is een niveau 5a/m-diploma of TMS (basis) of TMS (CBCT) moet in het KEW-dossier te zitten.

FormalPara Kortom:
  • TMS voor tandheelkunde (basisniveau) of TMS voor tandheelkunde (in het geval van het in gebruik hebben van Conebeam CT toestel), welke door een externe instantie is verstrekt

  • De assistent of stagiair moet een opleiding genoten hebben. Dit kan een mbo-opleiding of een opleiding van een externe instantie zijn.

  • Stagiaires mogen onder toezicht van een tandarts röntgenfoto’s maken mits ze daartoe de opdracht krijgen en de tandarts in de praktijk aanwezig is.

Alle in Nederland opgeleide tandartsen die na 1990 afgestudeerd zijn, hebben dit diploma al ontvangen. Tandartsen die voor 1990 afgestudeerd zijn hebben dit diploma waarschijnlijk niet. In artikel 5.14 lid 1 van het BBS (Besluit Basisveiligheidsnormen Stralingsbescherming) staat dat iedereen die betrokken is bij een radiologische verrichting een passende opleiding, training en voorlichting krijgt met betrekking tot de radiologische handelingen. Voor medisch deskundigen (tandartsen) geldt, dat zij de opleiding moeten volgen bij een erkende instelling. Tandartsen kunnen het diploma halen bij een aantal instanties. Meestal houdt de cursus één dag theorie in, gevolgd door een examen. In de praktijk komt het er op neer dat er vanuit gegaan wordt dat assistenten mbo-opgeleid zijn met radiologie in het curriculum, of indien niet mbo-opgeleid, er een opleiding is gevolgd bij een externe opleider. Deze opleider hoeft geen erkend opleidingsinstituut te zijn.