Standby

, Volume 32, Issue 1, pp 25–25 | Cite as

Dementie

  • Bohn Stafleu van Loghum
Column Ditte
  • 12 Downloads

Samenvatting

Ja, we krijgen er allemaal vroeg of laat mee te maken.

Ja, we krijgen er allemaal vroeg of laat mee te maken.

Anderhalf jaar geleden vonden wij (mijn assistent en ik) eigenlijk al dat onze trouwe patiënt mijnheer Y, 70 zal hij nu zijn, wat vreemd ging doen. Zo belde hij dat hij stukjes van zijn tand af had, terwijl dat niet zo was, dan had hij ook echt een stukje kippenbot bij zich om het stukje te laten zien! Het bewijs!

Of hij kwam als hij een afspraak had meteen de praktijkruimte in, kennelijk omdat hij vergeten was dat er ook een wachtruimte is waar je altijd even wacht tot de praktijkruimte schoon gemaakt is.

Of hij staat voor de deur waar ik tot 1996 mijn praktijk had. Het vervelende daarbij is dan dat hij heel geïrriteerd belt waarom ik er niet ben terwijl hij toch echt een afspraak heeft!

Of hij kwam met een dof hagelwit gebit: dan had hij met steradent gepoetst in plaats van met normale tandpasta! Gewoon vergeten waar je ook alwaar mee poetst!

En de laatste keer had hij gewoon helemaal niet gepoetst, gewoon vergeten dat dat er bij hoort, weken heeft zijn kaart er met een memootje erop geplakt gestaan: even zijn vrouw bellen wat er met hem aan de hand is.

Dat vond ik eigenlijk een beetje gênant, dus daar heb ik even mee gewacht tot zijn vrouw ons voor was en ons een paar weken geleden zelf belde met de mededeling dat haar man wat vergeetachtig werd en of we haar wilden rapporteren hoe het met zijn gebit gesteld is.

Alzheimer, dementie, vervroegd of ouderdoms dementie, het zijn beelden waar we vroeg of laat allemaal mee te maken krijgen, en patiënten met deze aandoening behoeven toch wel aparte aanpak.

Ze zijn vaak wat sneller geïrriteerd of achterdochtig .

Ik vind het voornamelijk heel erg sneu!

Copyright information

© Bohn Stafleu van Loghum is een imprint van Springer Media B.V., onderdeel van Springer Nature 2018

Authors and Affiliations

  • Bohn Stafleu van Loghum
    • 1
  1. 1.

Personalised recommendations