figure a

Afscheid, een thema dat onherroepelijk met palliatieve zorg verbonden is. Geconfronteerd worden met een levensbedreigende aandoening gaat gepaard met verlieservaringen. Stukje bij beetje moeten mensen vaak dingen loslaten die voor anderen zo vanzelfsprekend zijn. Als professional sta je naast deze mensen en ondersteun je ze in hun gevoelens van verdriet, boosheid en machteloosheid. Tijdens afscheid nemen komen gelukkig vaak ook mooie herinneringen naar boven. Zo herinner ik mij de gesprekken met een jonge man die mij op zijn sterfbed enthousiast vertelde over de marathons die hij gelopen had. Hij kon er zo gepassioneerd over vertellen dat hij mij aanmoedigde om ook te gaan hardlopen. Een andere man zag ik opnieuw genieten als hij mij vertelde over de campings die hij met zijn vrouw in zijn leven gerund had. Wat een mooie en verdrietige levensverhalen heb ik mogen horen op momenten dat het afscheid nabij was.

Ook in deze Pallium staat het thema afscheid centraal. Zo vertelt een kaderarts in haar column hoe zij afscheid neemt van een patiënt die ze nog van vroeger kent. In het drieluik besteden we aandacht aan het wel of niet opbaren in een hospice. Verder kunt u kennismaken met de gesprekshulp ‘Oog in oog’ voor het voeren van succesvolle levenseindegesprekken.

Met dit redactioneel ‘Afscheid’ neem ik afscheid van Pallium als redactielid. Na 10 jaar is het voor mij tijd om dit mooie, multidisciplinaire vakblad los te laten. En dat afscheid is voor mij moeilijk, maar gaat gelukkig gepaard met hele mooie herinneringen.