Skip to main content
Log in

Humor in de palliatieve zorg

  • Praktijk
  • Published:
Pallium Aims and scope

Samenvatting

Humor is een officiële verpleegkundige interventie. Maar tijdens de verpleegkundige opleiding wordt niet uitgebreid stilgestaan bij de mogelijkheden en wenselijkheid humor toe te passen in het werk. Op de werkvloer is de aandacht voor humor ook minimaal. Er wordt wel veel gelachen, maar het bewust toepassen van humorinterventies − en met elkaar de mogelijkheden hiervan bespreken − gebeurt zelden. Humor komt als onderwerp alleen aan de orde naar aanleiding van een al dan niet geslaagde grap met patiënten. Een keer praten over de afdelingsvisie is er niet bij. En dat is jammer, want er valt veel te winnen met humor. Voor de patiënt en voor de zorgverlener zélf.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Marcellino Bogers en Fransiska Kleijer werken samen in Congressen Met Zorg, een congresbureau dat onder meer congressen over palliatieve zorg, dementiezorg en hospicezorg organiseert. Marcellino Bogers heeft de nodige jaren als verpleegkundige gewerkt en stond eind jaren ‘80 aan de basis van ‘de Witte Woede’ (Verpleegkundigen en Verzorgenden in Opstand, VVIO). Fransiska Kleijer is o.a. communicatiedeskundige en teammanager.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Bogers, M., Kleijer, F. Humor in de palliatieve zorg. Pallium 20, 10–12 (2018). https://doi.org/10.1007/s12479-018-0038-4

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12479-018-0038-4

Navigation