Skip to main content
Log in

Recht op spelen – het Kinderrechtenverdrag in de praktijk en de stem van het kind

  • Published:
Jeugdbeleid

Samenvatting

In dit artikel staan de auteurs eerst stil bij het Kinderrechtenverdrag. In dat verdrag is onder andere artikel 31 opgenomen, dat kinderen recht geeft op rust, vrije tijd, spel en deelname aan culturele activiteiten.

Dat betekent niet dat dit in de praktijk ook altijd zo toegepast wordt. De steden groeien dicht en kinderen worden overladen met drukke programma’s. In 2013 is bij artikel 31 van het Kinderrechtenverdrag een General Comment aangenomen dat dieper ingaat op artikel 31. Dat dienen gemeenten ter harte te nemen.

De gemeente Leiden is actief bezig met het recht van kinderen op voldoende en kwalitatief goede speelruimte. De gemeente heeft bijvoorbeeld in een beleidskader zogenaamde speelrichtlijnen opgenomen, die zijn uitgewerkt in een speelplekkenrichtlijn en een speelruimterichtlijn.

Tevens is Leiden koplopergemeente voor de implementatie van het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Voor kinderen in Leiden heeft dit gunstige gevolgen. Zo zijn zij nadrukkelijk betrokken bij de inrichting van een ‘inclusieve speeltuin’, een speeltuin die zo is ingericht dat alle kinderen – met en zonder beperking – samen kunnen spelen in Leiden.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Notes

  1. De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) is in 2010 de campagne ‘Samen Spelen’ begonnen om speeltuinen in heel Nederland toegankelijk te krijgen. De stichting vindt dat kinderen met een handicap het recht hebben om in hun buurt veilig buiten te kunnen spelen, samen met andere kinderen.

Literatuur

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to Louise Berkhout.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Berkhout, L., van Hoore, S. Recht op spelen – het Kinderrechtenverdrag in de praktijk en de stem van het kind. Jeugdbeleid 13, 168–171 (2019). https://doi.org/10.1007/s12451-019-00208-9

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12451-019-00208-9

Navigation