figure a

Een leuke sollicitant zit tegenover me en vraagt wat ik haar te bieden heb om haar over de streep te trekken bij ons te komen werken. Het is mij duidelijk dat ze niet de prachtige uitdaging van het werken met de jongeren bedoelt, of het geboden salaris met groeimogelijkheden. Enigszins verbouwereerd besef ik dat ze uit is op een bonus. Bij andere organisaties kreeg ze reischeques aangeboden, een opleiding of een veel hogere inschaling. Ik begrijp haar wel. Zich bewust van haar marktwaarde, maakt ze gebruik van haar goede onderhandelingsvaardigheden en assertiviteit. Competenties die we graag in huis hebben.

Een paar dagen later kom ik Marjolein tegen. Zij werkt al jarenlang bij ons in een dagbehandelingsgroep, maar ze heeft behoefte aan iets minder stress. Daarom stelden we een job swap voor met iemand bij een organisatie voor kinderopvang die op zoek is naar meer uitdaging. ’Heb je het al gehoord, de ruil is gelukt!’, zegt ze stralend. Het komende half jaar gaan beide werknemers met behoud van hun opgebouwde arbeidsrechten aan de slag bij hun nieuwe werkgever. Als het bevalt, wordt de ruil definitief. Inmiddels is er bij meer medewerkers animo voor deze vorm van duurzame inzetbaarheid over de grenzen van organisaties heen.

Twee voorbeelden van een trend die ik signaleer. De slag om de professional is in volle hevigheid losgebarsten. De krapte op de arbeidsmarkt is al voelbaar. En dit is nog maar het begin, dus we moeten iets doen om werknemers binnen te krijgen en te behouden. Vandaar de campagne ‘Ik zorg’, waarvoor vakmensen in heel Nederland prachtig zijn gefotografeerd, zoals onze medewerkers Simone en Yaïr. Op die manier promoten we het werken in de zorg, in de hoop hiervoor nieuwe mensen te enthousiasmeren. Het is geen dag te laat om hierin gezamenlijk op te trekken als werkgevers en (toekomstige) werknemers, financiers en opleidingsinstituten. En vooral níet tegen elkaar op te bieden met cadeaus en welkomsbonussen. Over de muren van de organisaties heen kijken biedt meer mogelijkheden voor vitaal vakmanschap.