Ja

figure a

wethouder Hengelo (Overijssel)

‘Wij hebben dit jaar een tekort van vijf miljoen op het budget voor jeugdzorg. Dat komt omdat aan de ene kant is bezuinigd en aan de andere kant het aantal cliënten is toegenomen omdat wij meer problemen signaleren. Als gemeente zijn wij namelijk ook betrokken bij de Wmo, onderwijs en uitkeringen. Daardoor weten we beter wat er zich afspeelt binnen gezinnen en zetten we meer zorg in.

Er wordt vaak gezegd dat we meer moeten inzetten op preventie omdat er dan minder dure zorg nodig zal zijn. Terecht, alleen zijn de effecten van preventie pas na jaren te merken. Als we dat op dit moment zouden doen, zouden onze tekorten alleen nog maar verder toenemen.

De komende jaren krijgen gemeenten wel vijf miljard extra via het Gemeentefonds, maar daarmee kunnen we bij lange na de tekorten niet oplossen. Dat geld is immers ook bedoeld voor bijvoorbeeld infrastructuur en duurzaamheid. Er komt gelukkig wel een grondig onderzoek naar hoe het kan dat de ene gemeente wel genoeg geld heeft voor jeugdzorg en de andere niet. Wij vermoeden dat dat te maken heeft met ongelijkheid in problematiek en verdeling van de gelden.

We proberen nu meer zorg te organiseren samen met sport- en cultuurverenigingen. Ook hebben we gesprekken met zorgaanbieders en sturen we meer dan voorheen op resultaat in plaats van op aanbod. Verder hebben we ontdekt dat we met andere maatregelen en verandering van de organisatie zaken soms beter en goedkoper kunnen regelen. Toch zal er echt geld bij moeten.’

Nee

figure b

minister van VWS

‘In de jongste cijfers van het CBS is een lichte toename te zien van het aantal jeugdigen met jeugdhulp: 388.000 in 2016 versus 400.000 in 2017. Dit verschil is grotendeels te verklaren door de jeugdhulp via lokale teams. Maar een toename hoeft niet per se tot meer kosten te leiden. De bezuiniging van 450 miljoen is een belangrijke oorzaak voor de tekorten. Verder is het nieuwe verdeelmodel, waarbij sommige gemeenten te veel en anderen te weinig budget kregen, een van de redenen. Dat is nu gecorrigeerd. Gemeenten die er de afgelopen jaren erg op achteruit zijn gegaan, zijn gecompenseerd. Bovendien krijgen gemeenten de komende jaren onder meer ruim 5 miljard euro extra tot hun beschikking via het Gemeentefonds. Dat is een goede deal geweest voor de gemeenten, want het leidt tot enorme aanvullende inkomsten.

Op macroniveau is er geen sprake van een tekort voor het uitvoeren van taken binnen het sociaal domein. Het is waar dat macrocijfers weinig zeggen over individuele gemeenten en de tekorten die zij hebben. Maar in gemeenten waar een tekort op het budget voor jeugdzorg wordt ervaren, kan er bijvoorbeeld een overschot op Wmogelden zijn. Daarnaast is er geen sprake meer van een verder oplopende taakstelling. Vanaf 2018 is er een stabiel budget dat jaarlijks wordt geïndexeerd. De signalen over tekortgemeenten worden serieus genomen. We hebben afspraken gemaakt waarbij de maatschappelijke opgave en de beschikbaar gestelde middelen in evenwicht zijn.’

De bijdrage van de minister is gebaseerd op artikelen uit Zorgvisie van 8 juni en 20 juni 2018, aangezien hij geen tijd had voor een interview.

Reageren? redactie@jeugdenco.nl