Jeugd en Co

, Volume 12, Issue 2, pp 14–14 | Cite as

Hart vol scherven

  • Annet van Zon
Column Annet van Zon
  • 21 Downloads

Samenvatting

Hij is op bezoek. De minister met de mooie schoenen. Onze minister. Hij is uitgenodigd aan de keukentafel van de pleegzorg en wordt geraakt door de verhalen van alledag.

Hij is op bezoek. De minister met de mooie schoenen. Onze minister. Hij is uitgenodigd aan de keukentafel van de pleegzorg en wordt geraakt door de verhalen van alledag.

Beatrice van dertien is er, met haar moeder én met haar pleegmoeder. Haar verhaal over verlangen naar koestering ontroert, net als dat van haar moeder, die haar best doet om weer haar mama te zijn.

Jan en Anneke zijn er met hun prachtige tienerkleindochters. Als heel jonge meisjes haalden hun opa en oma ze in huis. ‘Wij zijn opa en oma, maar doen papa en mama.’ Hun geschiedenis maakt stil, geen contact meer met hun zoon, de vader van de meiden.

Agnes en Herman nemen de minister mee in hun verhaal over de maar liefst honderdvier kinderen die ze tot nu toe opvingen. Deze kinderen verlieten noodgedwongen hun huis, bij nacht en ontij, met een koffertje of met helemaal niets, een beetje voorbereid of totaal overrompeld. Op dit moment hebben de pleegouders een baby én de moeder van het kindje liefdevol opgenomen. Darriën is er. Hij bewijst dat de minister er goed aan heeft gedaan pleegzorg te verlengen tot na het achttiende jaar. Als jongvolwassene verdwaalde hij in het leven, dus het was goed dat hij toen nog bij zijn pleegouders terechtkon.

Het schilderij van pleegmoeder Jedidja maakt indruk. Zij toont een geschilderd rood hart dat de moeder van een van haar pleegkinderen voor haar maakte. De binnenkant bestaat uit scherven. ‘Mijn kind bij jou laten is hartverscheurend, maar alle scherven worden omlijnd door de liefde voor hem van ons allebei. En dat verzacht.’

De minister gaat weer. Hij laat selfies van hem met de kinderen achter en neemt hun verhalen mee.

De werking van samen is de kracht van de pleegzorg. De minister heeft daarin een belangrijke verantwoordelijkheid. Dat pleegzorg kan doorgaan na het achttiende jaar is een goed begin. Mogelijk maken dat ouders en pleegouders goed kunnen samenwerken is essentieel. Dat kost tijd en dus ook geld en hoort onderdeel te zijn van het tarief voor pleegzorg. Trek dus voor de verandering eens de stóute schoenen aan, minister, en stel meer geld beschikbaar voor dit werk van onschatbare waarde.

Annet van Zon is voorzitter van de raad van bestuur van Entrea Lindenhout.

Copyright information

© Bohn Stafleu van Loghum is een imprint van Springer Media B.V., onderdeel van Springer Nature 2018

Authors and Affiliations

  • Annet van Zon
    • 1
  1. 1.

Personalised recommendations