Denkbeeld

, Volume 30, Issue 1, pp 38–38 | Cite as

Actief zijn

  • Petra van der Slot
Hartenkreet
  • 26 Downloads

Samenvatting

Dagbesteding is belangrijk voor mensen met dementie. Ook voor partners trouwens – het is voor Sander fijn om te weten dat ik me hier prettig voel. Dat komt doordat ze het hier echt anders doen. Niet zoals in een ouderwets verpleeghuis, maar lekker op de boerderij. In de zomer gaan we aan het werk in de volkstuin. We hebben prachtige dahlia’s en verbouwen er van alles. Onze courgettes en augurken maken we zelf in.

Dagbesteding is belangrijk voor mensen met dementie. Ook voor partners trouwens – het is voor Sander fijn om te weten dat ik me hier prettig voel. Dat komt doordat ze het hier echt anders doen. Niet zoals in een ouderwets verpleeghuis, maar lekker op de boerderij. In de zomer gaan we aan het werk in de volkstuin. We hebben prachtige dahlia’s en verbouwen er van alles. Onze courgettes en augurken maken we zelf in. De begeleiders hier hebben wel feeling met de zorg, maar kiezen een andere insteek. Kunstenaars maken het verschil. Iedere keer weer verbaas ik me over de creatieve ideeën waar ze mee komen. Zo hebben we van de winter oude kop-en-schotels verlijmd en met voer voor de vogels gevuld. In de bouwmarkt worden onze spullen verkocht, die zijn best gewild. Ja, misschien komt er zo nog wel eens wat van die dementievriendelijke samenleving.

Natuurlijk was het heftig, toen ik een paar jaar geleden de diagnose dementie kreeg. Dat ik moest stoppen met werken was erg. Ik heb eerst als B-verpleegkundige in de psychiatrie gewerkt, dat was zwaar, omgaan met patiënten die soms agressief waren. Daarna ben ik twintig jaar manager bij verschillende woningcorporaties geweest. Nee, die diagnose kwam als een mokerslag. Heel heftig. Maar ik ben nog veel te jong en te vitaal om stil te zitten, ik wil dingen dóén, ondernemen. En dat kan hier volop. Het is zo goed om samen bezig te blijven. Niet alleen maar zitten. We maken hier mooie dingen – een keukenschort bijvoorbeeld, dat ik met hulp van de mensen hier beschilderd heb met mijn lievelingsmotief: mooie stippen in allerlei kleuren. Zo probeer ik ook een beetje mijn verhaal te vertellen, al kost me dat wel moeite door die afasie…

Ik wil dit meer met leeftijdsgenoten delen. Daarom ben ik ook heel blij dat Tuingezel een groep wil samenstellen met mensen die elkaar begrijpen. Jongere mensen met dementie. Met veel saamhorigheid en samen dingen doen, in goede harmonie. Ik heb een hekel aan onderling gekonkel, dat heb ik op een andere plek meegemaakt, daar schiet je niets mee op.

Copyright information

© Stichting Tijdschrift voor Psychogeriatrie 2018

Authors and Affiliations

  • Petra van der Slot
    • 1
  1. 1.

Personalised recommendations