Skip to main content
Log in

Klinisch redeneren of het diagnostisch proces in het onderwijs

  • Published:
Bijblijven

Samenvatting

Ervaren artsen maken overwegend gebruik van een snelle manier van klinisch redeneren, die je ‘patroonherkenning’ kunt noemen, terwijl onervaren artsen standaard gebruikmaken van een trage manier van expliciet, analytisch redeneren om een diagnose als werkhypothese te selecteren en daarop het verdere beleid af te stemmen. In de medische opleiding wordt dan ook vooral gewerkt met het analytische klinisch redeneermodel, dat het diagnostisch proces opdeelt in drie momenten: van aanmeldingsklacht tot diagnostisch landschap, van diagnostisch landschap naar diagnose en van diagnose naar hulpaanbod. Zo ontstaat een handige taal of een begrippenapparaat dat we kunnen gebruiken om ons diagnostisch denkproces helder te beschrijven: diagnostisch landschap met centrale aandachtspunt, binnen- en buitencirkel, de waarschijnlijkheidsschaal met voorafkans, kracht van argumenten als aantoners en uitsluiters, achterafkans en de actiedrempel.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Institutional subscriptions

Figuur 1
Figuur 2
Figuur 3
Figuur 4
Figuur 5
Figuur 6
Figuur 7

Geraadpleegde literatuur

  1. Van Puymbroeck H, et al. Klinische logica (deel 1) van aanmeldingsklacht tot diagnostisch landschap. Huisarts Nu. 2004;33(3):123–8.

    Google Scholar 

  2. Van Puymbroeck H, et al. Klinische logica (deel 2) van diagnostisch landschap tot diagnose. Huisarts Nu. 2004;33(4):201–14.

    Google Scholar 

  3. Van Puymbroeck H, et al. Klinische logica (deel 3) van diagnose naar beslissing tot hulpaanbod. Huisarts Nu. 2004;33(5):246–55.

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to Werner Van Peer MD.

Additional information

Deze tekst is gebaseerd op de lessenreeks ‘medische besliskunde’ van de Universiteit Antwerpen UA die tot stand is gekomen in samenwerking met prof. dr. Paul Van Royen, prof. dr. Samuel Coenen en dr. Luc Debaene.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Van Peer, W., Coenen, S. Klinisch redeneren of het diagnostisch proces in het onderwijs. Bijblijven 34, 44–53 (2018). https://doi.org/10.1007/s12414-018-0290-x

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12414-018-0290-x

Navigation