Skip to main content
Log in

De nieuwe NHG-Kaderopleiding Bewegingsapparaat

  • Published:
Bijblijven

Samenvatting

Huisartsen worden veelvuldig geconsulteerd voor klachten van het bewegingsapparaat. Steeds vaker wordt voor deze klachten een appel gedaan op de eerste lijn. Ook de complexiteit van de zorgvraag rondom chronische klachten van het bewegingsapparaat neemt toe. De nieuwste wetenschappelijke inzichten leiden voortdurend tot nieuwe methoden van diagnostiek en behandeling. Acute sportletsels vormen onder andere een probleem vanwege het ziekteverzuim, en voor patiënten met chronische aandoeningen van het bewegingsapparaat staan de disease-managementprogramma's nog in de kinderschoenen. Om op al deze ontwikkelingen in te spelen start het NHG in april 2011 de Kaderopleiding Bewegingsapparaat. Kaderhuisartsen zijn huisartsen met bijzondere medischinhoudelijke of organisatorische bekwaamheden.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  1. Picavet HSJ, Gils HWV van, Schouten JSAG. Klachten van het bewegingsapparaat in de Nederlandse bevolking: Prevalenties, consequenties en risicogroepen. Bilthoven: RIVM, 2000.

    Google Scholar 

  2. Linden MW van der, Westert GP, Bakker DH de, Schellevis FG. Tweede Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk: klachten en aandoeningen in de bevolking en in de huisartspraktijk. Utrecht/Bilthoven: NIVEL/ RIVM, 2004.

    Google Scholar 

  3. CBS statline; Personen naar door de huisarts geregistreerde diagnose; herkomst [2002-2008]; www.statline.cbs.nl.

  4. Vriend I, Kampen B van, Schmikli S, et al. Ongevallen en bewegen in Nederland: Ongevalletsels en sportblessures in kaart gebracht. Amsterdam: Stichting Consument en Veiligheid, 2005.

    Google Scholar 

  5. Dielissen PW, Jagt L van der, Lagro-Janssen ALM. Kaderhuisarts bouwt bruggen. Medisch Contact 2009;(38):1593–5.

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Gedragswetenschappelijk docent

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Vrielink, G., Bindels, P., Bierma-Zeinstra, S. et al. De nieuwe NHG-Kaderopleiding Bewegingsapparaat. Bijblijven 26, 37–41 (2010). https://doi.org/10.1007/s12414-010-0132-y

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12414-010-0132-y

Navigation