Nesting biology of the Aplomado Falcon (Falco femoralis) at Parque Nacional das Emas, central Brazil

Abstract

Te objective of this study was to investigate aspects of the nesting biology of the Aplomado Falcon, Falco femoralis (Temminck, 1822), at Parque Nacional das Emas, Brazil. Woodland (Campo Cerrado) frebreaks were searched for nests in October 2006 and October 2009 by driving a vehicle along a road adjacent to these fre managed vegetation strips. Most (62%) of the eight nests found were in canopies of fruiting Pouteria torta trees. Nests were at 2.2–3.8 m above ground. Invariably, clutch size was of three cream eggs and nestlings had a white plumage in the frst days of life. For two active nests, adults also defended an additional empty nest located in the surroundings. No evidences of nest destruction or predation were detected. Falco femoralis successfully uses frebreaks for breeding at Parque Nacional das Emas.

References

  1. Antas P.T.Z. & Cavalcanti R.B. 1988. Aves comuns do Planalto Central. Brasília: Universidade de Brasília.

    Google Scholar 

  2. Assad E.D. 1994. Chuva nos cerrados: análise e espacialização. Brasília: EMBRAPA/SPI.

    Google Scholar 

  3. Brown J.L. & Collopy M.W. 2008. Nest-site characteristics afect daily nest-survival rates of Northern Aplomado Falcons (Falco femoralis septentrionalis). Auk 125: 105–112.

    Article  Google Scholar 

  4. de Lucca E.R. & Saggese M.D. 1996. Nidifcación del Halcón Aplomado (Falco f. femoralis) en la provincia de San Luis. Hornero 14: 77–80.

    Google Scholar 

  5. del Hoyo J., Elliot A. & Sargatal J. 1994. Handbook of the birds of the world (New World Vu ltures to Guineafowl), v. 2. Barcelona: Lynx Editions.

    Google Scholar 

  6. Eiten G. 1972. Te Cerrado vegetation of Brazil. Botanical Review 38: 205–341.

    Article  Google Scholar 

  7. Eiten G. 1993. Vegetação do Cerrado, p. 17–73. In: Pinto M.N. (ed.). Cerrado: caracterização, ocupação e perspectivas. Brasília: Universidade de Brasília.

    Google Scholar 

  8. Ferguson-Lees J. & Christie D.A. 2001. Raptors of the world. Boston: Houghton Mifin Company.

    Google Scholar 

  9. França H., Ramos-Neto M.B. & Setzer A. 2007. O fogo no Parque Nacional das Emas. Brasília: Ministério do Meio Ambiente.

    Google Scholar 

  10. Granzinolli M.M., Rios C.H.V., Meireles L.D. & Monteiro A.R. 2002. Reprodução do Falcão-de-coleir Falco femoralis Temminck 1822 (Falconiformes: Falconidae) no município de Juiz de Fora, sudeste do Brasil. Biota Neotropica 2: bn01902022002.

  11. Macías-Duarte A., Montoya A.B., Hunt W.G., Terrazas A.L. & Tafanelli R. 2004. Reproduction, prey and habitat of the Aplomado Falcon (Falco femoralis) in desert grasslands of Chihuahua, Mexico. Auk 121: 1081–1093.

    Article  Google Scholar 

  12. Mata J.R.R., Erize F. & Rumboll M. 2006. A feld guide to the birds of South America. London: Harpercollins Publishers Ltd.

    Google Scholar 

  13. Meyer R.A. & Williams S.O. 2005. Recent nesting and current status of Aplomado Falcon (Falco femoralis) in New Mexico. North American Birds 2: 352–356.

    Google Scholar 

  14. Montoya A.B., Zwank P.J. & Cardenas M. 1997. Breeding biology of Aplomado Falcons in desert grasslands of Chihuahua, Mexico. Journal of Field Ornithology 68: 135–143.

    Google Scholar 

  15. Newton I. 1977. Breeding strategies in birds of prey. Living Bird 16: 51–82.

    Google Scholar 

  16. Pacheco J.F. & Olmos F. 2010. As aves do Tocantins, Brasil: Jalapão. Revista Brasileira de Ornitologia 18: 1–18.

    Google Scholar 

  17. Ramos-Neto M.B. & Pivello V.R. 2000. Lightning fres in a Brazilian savanna national park: rethinking management strategies. Environmental Management 26: 675–684.

    CAS  Article  Google Scholar 

  18. Sick H. 1997. Ornitologia brasileira. Rio de Janeiro: Editora Nova Fronteira.

    Google Scholar 

  19. Silveira L., Jácomo A.T.A., Rodrigues F.H.G. & Crawshaw-Júnior. 1997. Hunting association between the Aplomado Falcon (Falco femoralis) and the Maned Wolf (Chrysocyon brachyurus) in Emas National Park, central Brazil. Condor 99: 201–202.

    Article  Google Scholar 

  20. Stotz D.F., Fitzpatrick J.W., Parker-III T. P. & Moskovits D.K. 1996. Neotropical birds: ecology and conservation. Chicago: University of Chicago Press.

    Google Scholar 

  21. Tubelis D.P. 2019. Fire management and the nesting biology of the Red-legged Seriema (Cariama cristata) in woodlands at Parque Nacional das Emas, central Cerrado. Revista Brasileira de Ornitologia 27:230–237.

    Google Scholar 

  22. Tubelis D.P. & Cavalcanti R.B. 2001. Community similarity and abundance of bird species in open habitats of a central Brazilian Cerrado. Ornitología Neotropical 12: 57–73.

    Google Scholar 

  23. Tubelis D.P. & Delitti W.B.C. 2010. Fire management and the nesting of Athene cunicularia (Aves, Strigidae) in grasslands in central Cerrado, Brazil. Biota Neotropica 10: bn02910022010.

Download references

Author information

Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to Dárius Pukenis Tubelis.

Rights and permissions

This article is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License, which permits use, sharing, adaptation, distribution and reproduction in any medium or format, as long as you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons licence, and indicate if changes were made. The images or other third party material in this article are included in the article's Creative Commons licence, unless indicated otherwise in a credit line to the material. If material is not included in the article's Creative Commons licence and your intended use is not permitted by statutory regulation or exceeds the permitted use, you will need to obtain permission directly from the copyright holder. To view a copy of this licence, visit http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/.

Reprints and Permissions

About this article

Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Tubelis, D.P. Nesting biology of the Aplomado Falcon (Falco femoralis) at Parque Nacional das Emas, central Brazil. Rev. Bras. Ornitol. 27, 225–229 (2019). https://doi.org/10.1007/BF03546066

Download citation

Key-Words

  • bird
  • breeding season
  • egg
  • Falconidae
  • fre
  • nest
  • reproduction
  • savanna