Skip to main content
Log in

434 De Eerste Ervaringen Met Het Nieuwe Zorgstelsel

  • ► Inleidende Artikelen
  • Published:
Zorg en Financiering

Samenvatting

De invoering van de Zorgverzekeringswet (Zvw) heeft geleid tot felle concurrentie tussen verzekeraars, scherpe premies en kritischer keuzegedrag van consumenten. Mede hierdoor staan de resultaten in de zorgverzekeringssector onder druk en proberen verzekeraars hun efficiëntie te vergroten door kostenbesparingen en consolidatie. De prudentieel toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) volgt de ontwikkelingen bij de verzekeraars nauwgezet.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Figuur 1.

Notes

  1. De NZa is opgericht op 1 oktober 2006 met de invoering van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) en is verantwoordelijk voor: a. het toezicht op de rechtmatige uitvoering van de Zvw en de AWBZ door ziektekostenverzekeraars, b. het sectorspecifiek markttoezicht en c. het zorgspecifiek gedragstoezicht. Naast DNB en de NZa zijn diverse andere toezichthouders in de zorg actief, waaronder de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa; tegengaan misbruik van marktmacht en fusiecontrole), de Autoriteit Financiële markten (AFM; gedragstoezicht op ziektekostenverzekeraars (beperkt)), en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ; kwaliteit van de zorg). Daarnaast is het College voor zorgverzekeringen (CVZ) verantwoordelijk voor het beheer van het Zorgverzekeringsfonds en de uitvoering van de vereveningsregeling.

  2. De kosten van de Zorgverzekeringswet worden op macroniveau voor vijftig procent gefinancierd door de nominale premies van volwassen verzekerden en voor vijftig procent door de inkomensafhankelijke bijdragen, ingehouden door werkgevers. De Rijksbijdrage voor kinderen wordt eveneens via deze fiftyfiftyverdeling gefinancierd. Gepensioneerden (AOW’ers) en zelfstandigen betalen de inkomensafhankelijke bijdrage rechtstreeks aan de Belastingdienst.

  3. Nederlandse Zorgautoriteit, ‘De tussenstand op de zorgverzekeringsmarkt’, juni 2006.

  4. Het verschil kan niet verklaard worden uit premiedifferentie, omdat die voor de basisverzekering is verboden.

  5. Ministerie van VWS, Evaluatie no-claimteruggaaf.

  6. De fusie tussen VGZ-IZa Trias-Univé is onlangs door de NMa goedgekeurd.

  7. Reden hiervoor is dat de ledenraad van Menzis het fusievoornemen heeft verworpen. In de situatie dat de fusie Menzis- Agis-Delta Lloyd wél was doorgegaan, hadden de vier grootste partijen gezamenlijk een marktaandeel van 88 procent gehad.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Marieke Donker was ten tijde van het schrijven van dit artikel werkzaam bij de afdeling Toezicht Strategie van De Nederlandsche Bank. Het artikel is op persoonlijke titel geschreven. Inmiddels is de auteur werkzaam bij de Nederlandse Zorgautoriteit.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Donker, M. 434 De Eerste Ervaringen Met Het Nieuwe Zorgstelsel. ZOFI 6, 10–15 (2007). https://doi.org/10.1007/BF03093726

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03093726

Navigation