Dit blijkt uit de tweede inventarisatie van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) onder haar leden. Uit de inventarisatie van 2004 blijkt dat alle zorgverzekeraars het Protocol Fraudebestrijding van het Verbond van Verzekeraars ondertekend hebben. Ook voldoen alle zorgverzekeraars, in tegenstelling tot 2003, aan alle verplichtingen die opgenomen zijn in het protocol. Bij elke zorgverzekeraar is een fraudecoördinator aangesteld, iedere zorgverzekeraar houdt de fraudeincidenten bij in een zogenoemd incidentenregister en alle zorgverzekeraars zijn aangesloten op het waarschuwingssysteem voor verzekeringsfraude (Extern Verwijzingsregister).

Stijging

Ondanks de flinke stijging van het aantal fraudegevallen is het totale bedrag dat met deze fraude is gemoeid niet toegenomen ten opzichte van 2003. In 2004 is 4,4 miljoen euro bespaard dan wel teruggevorderd vanwege fraude, tegen 5,1 miljoen euro in 2003. Martin Bontje, algemeen directeur van ZN: ‘Gezien de toegenomen inspanningen door zorgverzekeraars en de stijging van het aantal opgespoorde fraudegevallen, zijn wij enigszins verrast door het vastgestelde fraudebedrag. Wel is bekend dat vorig jaar enkele zeer omvangrijke fraudegevallen zijn opgespoord. Daarnaast kan het zijn dat een aantal preventieve maatregelen heeft geleid tot een vermindering in het financieel risico dat fraudeurs nemen.’ De fraude heeft betrekking op valse nota’s uit het buitenland, te hoog gedeclareerde nota’s door zorgaanbieders en het verzwijgen van aandoeningen bij het afsluiten van een ziektekostenverzekering. Daarnaast hebben zorgverzekeraars meer dan twee keer zoveel fraude met verzekeringsbewijzen opgespoord. Net als in 2003 is ongeveer 35 miljoen euro bespaard door het uitvoeren van materiële controles. Het gaat om onjuistheden op declaraties die niet direct als fraude kunnen worden aangemerkt.

Maatregelen

Sinds een aantal jaren wordt door zorgverzekeraars een steeds actiever fraudebestrijdingsbeleid gevoerd. Om een betrouwbaar, landelijk beeld te krijgen van het verloop van de fraudebestrijding in de zorgverzekeringen, voert ZN sinds vorig jaar jaarlijks een inventarisatie uit. Zorgverzekeraars nemen steeds meer maatregelen om fraude te voorkomen. Zo hebben ze hun polisvoorwaarden aangescherpt en passen meerdere zorgverzekeraars hun acceptatieprocedure van nieuwe verzekerden aan. Steeds meer fraudecoördinatoren ontwikkelen een sanctiebeleid, lichten acceptatie- en declaratieafdelingen voor over fraude en de routing van fraudemeldingen en helpen hen bij het laten screenen van nieuw aan te nemen personeel. Daarnaast nemen steeds meer zorgverzekeraars bepalingen over fraude op in de overeenkomst met zorgverleners en wordt nieuw personeel grondiger gescreend.

Het rapport met resultaten van het fraudebeleid 2004 is te downloaden van www.zn.nl.

Bron: bericht Zorgverzekeraars Nederland, 12 mei 2005 <