Skip to main content
Log in

Co-makership: mechanismen die de samenwerking tussen onderwijs en zorginstelling bevorderen

  • Toolkit
  • Published:
Onderwijs en gezondheidszorg

Samenvatting

De samenwerking tussen onderwijsinstellingen voor mbo en hbo met zorginstellingen vindt zeer gevarieerd plaats! Zorg- en onderwijsinstellingen willen vanuit verschillende motieven met elkaar samenwerken. De vraag is of zij zich bewust zijn van hun motieven? Wil de zorginstelling studenten inzetten voor ‘meer handen aan het bed’? Of willen zorg en onderwijs opleiden tot hoogwaardige professionals in de zorg. Wat hun motieven ook zijn, het gaat om samenwerken en meer fundamenteel om ‘co-makership’. In deze toolkit voor BOL- als voor BBL-studenten tools en mechanismen om co-makership tussen opleiding en zorginstelling te doordenken.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Figuur 1
Figuur 2

REFERENTIES

  1. Illeris, K. (2002). The three dimensions of Learning. Frederiksberg: Roskilde University Press.

  2. Illeris, K. (2008). Contemporary Theories Of Learning. London: Taylor & Francis Ltd.

  3. Hövels, B. (2005). Verbindingen tussen de wereld van het leren en de wereld van de arbeid: bedrijven aan het woord. Nijmegen: Kenniscentrum Beroepsonderwijs Arbeidsmarkt (KBA).

  4. Hövels, B., m.m.v. P. den Boer & J. Frietman (2005), Van contacten naar vervlechting? Bedrijven over hun relatie met het beroepsonderwijs. Uitkomsten van een verkennend onderzoek, ‘s Hertogenbosch: CINOP/KBA.

  5. Leijnse, F., J. Vos & J. Geelhoed (2004). Beroepswijs beroepsonderwijs. Voorstellen voor vernieuwing van het beroepsonderwijs. Eindrapportage werkgroep Dynamisering Beroepsonderwijs, Den Haag.

  6. Overdiep, I., Keppels, E. & B. Hövels (2008). Vanuit het bedrijf gezien. Het organiseren van samenwerking met onderwijsinstellingen. Nijmegen, Den Haag: B&A-groep & Kenniscentrum Beroepsonderwijs Arbeidsmarkt.

  7. Poortman, C.L. (2007). Workplace learning processes in senior Secondary Vocational Education. Dissertatie. Enschede: Universiteit Twente.

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Dr. Henk Ritzen is lector ‘Onderwijsarrangementen in maatschappelijke context’ aan de hogeschool Edith Stein te Hengelo en beleidsadviseur in het ROC van Twente. Info: ritzen@edith.nl

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Ritzen, H. Co-makership: mechanismen die de samenwerking tussen onderwijs en zorginstelling bevorderen. ONGE 34, I–IV (2010). https://doi.org/10.1007/BF03090014

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03090014

Navigation