Skip to main content
Log in

Werken met imaginatie ter ondersteuning van reflectie

  • Signalement
  • Published:
Supervisie en Coaching

Samenvatting

Tijdens een workshop met het thema ‘reflectie in supervisie’ voor huisarts-supervisoren, heb ik twee keer geëxperimenteerd met imaginatie ofwel geleide fantasie als voorbereiding op een zitting supervisie over supervisie (sos). Deze ervaring is zo goed bevallen, dat ik dit graag als mogelijke werkvorm wil presenteren. In een geleide fantasie wordt een ander deel van het bewustzijn aangesproken dan het logisch rationele.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Notes

  1. Ik gebruik de termen imaginatie en geleide fantasie hier door elkaar. In een geleide fantasie wordt de niet ervaren werkelijkheid verbeeld. In deze oefening gaat het om het beeld van een feitelijke werkelijkheid, maar door de instructies van de begeleider te volgen wordt de aandacht gericht op het deel van de ervaring dat men zich niet bewust was. De term imaginatie is breder. Ik ben door mijn opleiding als psycho-synthese gids vertrouwd met het werken met geleide fantasie en heb geen opleiding in het werken met imaginatie. Ik gebruik dus de mij bekende methode voor een doel, dat wellicht beter te omschrijven is met het begrip imaginatie.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

docent supervisiekunde en senior-supervisor verbonden aan de opleiding tot huisarts-supervisor van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Wijdeven, R. Werken met imaginatie ter ondersteuning van reflectie. SPEC 17, 135–137 (2000). https://doi.org/10.1007/BF03088705

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03088705

Navigation