Skip to main content
Log in

Aanbestedingsregels laten heel veel ruimte voor vrijheid

Marktwerking in de welzijnszorg

  • Artikelen
  • Published:
Onderwijs en gezondheidszorg

Samenvatting

De afgelopen decennia is marktwerking in een aantal sectoren geïntroduceerd. De gedachte achter de marktwerking is: (1) concurrentie tussen aanbieders gaat onnodig hoge kosten tegen, (2) meer keuzemogelijkheden voor consumenten en (3) meer creativiteit en vernieuwing van dienstverlening. Zo is de marktwerking ook in de sectoren gezondheidszorg en welzijn geïntroduceerd. Een van de elementen van die marktwerking is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wet verplicht gemeenten om de diensten op het gebied van welzijnszorg, zoals Hulp bij het Huishouden (in dit arikel afgekort als HH) in te kopen via aanbestedingsregels. Dat heeft geleid tot veel commotie. In dit artikel analyseren we de gevolgen van de introductie van marktwerking in de welzijnszorg en specifiek het aanbesteden van HH.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Mr. Hannah Kruimer is consultant zorg en welzijn bij Significant. Prof. dr. Jan Telgen is non-executive partner bij Significant.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Telgen, J., Kruimer, H. Aanbestedingsregels laten heel veel ruimte voor vrijheid. ONGE 33, 3–5 (2009). https://doi.org/10.1007/BF03088628

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03088628

Navigation