Skip to main content
Log in

Een spagaat hoort in de gymzaal en niet in de thuiszorg

  • Artikelen
  • Published:
Onderwijs en gezondheidszorg

Samenvatting

Een spagaat, dat is toch iets wat meisjes doen, als ze op turnen zitten. De jongens staan er bewonderend, met pijnlijk vertrokken gezicht bij te kijken. De oorsprong van het woord is Italiaans, van spaccare = splijten. Zo voelt het ook, als je de meisjes bezig ziet. En zo zal de spreekwoordelijke betekenis ontstaan zijn. De kern is dat het lijkt dat je wordt gespleten: je moet dingen combineren die moeilijk te combineren zijn. Dit themanummer gaat over de spagaat in de zorg. Hoe komt het dat de wijkverpleegkundige in een spagaat zit? Is dat door een dubbele moraal? Meten mensen, bewust of onbewust, met twee maten? Wie meet er hier met twee maten? En wie heeft daar last van, zelfs zodanig dat ze in een spagaat terecht komen?

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Referenties

  • Pieter Tops (2007). Kennis van de frontlijn; Rede uitgesproken ter gelegenheid van de installatie tot lid van het College van Bestuur van de Politieacademie, Apeldoorn 4 april 2007.

  • Jos van der Lans (2008). Ontregelen, De herovering van de werkvloer. Augustus, Amsterdam (ISBN-13: 9789045701394)

  • Ministerie van VWS, Brief aan de Tweede Kamer over Uitvoering Motie Hamer, 23 december 2008, (DLZ/KZ-U-2902043)

  • Thuiszorg Gevraagd: http://www.thuiszorggevraagd.nl

  • Toon Voorham (2007). De toekomst van de eerste lijn in Rotterdam: méér wijkgericht!. Openbare les bij de aanvaarding van het lectoraat Eerstelijnszorg bij de Hogeschool Rotterdam (15 maart 2007) (Alleen nog digitaal beschikbaar: http://www.hint.hro.nl/subsites_extern/kk_geintegreerde_eerstelijnszorg/docs/Openbarevoor%20web.pdf

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

lector Eerstelijnszorg Hogeschool Rotterdam/ beleidsadviseur GGD Rotterdam RijnmondMet dank aan Drs. Lausanne Mies voor haar suggesties. Lausanne was voor de Hogeschool projectleider van het project Thuiszorg Gevraagd, en werkt nu tijdelijk bij de GGD Rotterdam Rijnmond.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Voorham, T. Een spagaat hoort in de gymzaal en niet in de thuiszorg. ONGE 33, 35–36 (2009). https://doi.org/10.1007/BF03088623

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03088623

Navigation