Skip to main content
Log in

Wat kan een sportarts meer dan een huisarts?

  • Artikel
  • Published:
Bijblijven

Samenvatting

In 1993 begonnen de eerste sportartsen hun werk op sportgeneeskundige afdelingen. Anno 2008 telt Nederland ruim vijftig gecertificeerde sportmedische instellingen en ongeveer honderd geregistreerde sportartsen,bij tienduizend huisartsen. Huisartsen verwijzen vooral patiënten naar de sportarts met langdurige, geleidelijk ontstane sportgerelateerde problemen, geduid als overbelastingsproblemen. Zij stellen in veel gevallen een symptoomdiagnose. Sportartsen zijn vooral getraind in het zoeken naar en wegnemen van factoren die van invloed zijn geweest op het ontstaan van de afwijking, en in het beïnvloeden van gedrag en het omgaan met de blessure. Ook kan de sportarts mogelijkheden aanreiken die het probleem weliswaar niet feitelijk oplossen, maar die wel kunnen leiden tot opnieuw of anders bewegen.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  1. Vriend I, Kampen BLT van, Schmikli SL, et al. Ongevallen en Bewegen in Nederland 2000-2003: Ongevalsletsels en sportblessures in kaart gebracht. Amsterdam: Consument en Veiligheid, 2005.

  2. Linden MW van der, Westert GP, Bakker DH de, Schellevis FG. Tweede Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk: klachten en aandoeningen in de bevolking en in de huisartspraktijk. Utrecht/Bilthoven: NIVEL/RIVM, 2004.

  3. Baarveld F, Bottema BJAM, Bueving HJ, et al., redactie. Raamcurriculum. Utrecht: Samenwerkende Universitaire Huisartsopleidingen Nederland, 2005.

  4. Baarveld F, Steege MDJ ter, Enst GC van. Van huisarts naar sportarts: Een onderzoek naar het verwijspatroon van sportgerelateerde problemen. Geneeskd Sport 2004,37:64-8.

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Sportarts, Isala Klinieken, locatie Sophia, Zwolle.

Disciplinegroep Huisartsgeneeskunde, Universitair Medisch Centrum Groningen.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

van Enst, G.C., Baarveld, F. Wat kan een sportarts meer dan een huisarts?. BIJB 25, 37–40 (2009). https://doi.org/10.1007/BF03087663

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03087663

Navigation