Skip to main content
Log in

Alle informatie voor huisartsen op één website

Www.spreekuurassistent.nl bevordert internetgebruik: Leren van leden

  • In de praktijk
  • Published:
Huisarts en Wetenschap Aims and scope

Samenvatting

In deze rubriek kunnen huisartsen hun ervaringen en ideeën kwijt, wanneer zij denken dat collega’s daar ook iets aan kunnen hebben. De artikelen worden wel geredigeerd, maar de inhoud ervan blijft geheel het gedachtengoed van de auteur. Om te voorkomen dat de rubriek gebruikt wordt voor reclame voor eigen of andermans ‘goede zaak’ worden alle verwijzingen naar commerciële instellingen of activiteiten geschrapt, behalve als er in de ogen van de redactie echt een hoger doel wordt gediend.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  • Dijkstra R, Terpstra J, Mokkink H. Gebruik van internet in de huisartsenpraktijk. Huisarts Wet 2006;49(10):496-8

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Spreekuurassistent

Spreekuurassistent

Op www.spreekuurassistent.nl zijn de volgende onderdelen te vinden:

Opzoeken

Op deze bladzijde staan links naar richtlijnen, online tijdschriften en zoekmachines. Bij de richtlijnen - zoals die van het CBO en de Landelijke Eerstelijns Samenwerkings Afspraken van het NHG - zijn ook het Famacotherapeutisch en Diagnostisch Kompas ondergebracht, evenals de oncologische richtlijnen van het IKC. Een aantal relevante tijdschriften, waaronder het NTvG, H&W en Huisarts in Praktijk wordt hier genoemd, naast enkele internationale tijdschriften. Bij het aanklikken wordt duidelijk dat voor sommige tijdschriften een inlogcode dan wel een abonnement nodig is.

Bekende zoekmachines als Pubmed en Medline-plus worden hier eveneens genoemd, maar ook FTO-online voor het zoeken van nascholingsonderwerpen. En tot slot zijn hier meer gespecialiseerde sites te vinden, zoals Clinical Evidence, dat een goede ingang biedt voor het zoeken naar resultaten van evidence based medicine.

NHG-Standaarden

NHG-Standaarden worden vaak geraadpleegd. Daarom zijn ze op deze pagina bij elkaar gezet, opdat de huisarts ze makkelijker kan vinden. Daartoe zijn ze gegroepeerd naar ICPC-hoofdstuk.

Probleeminfo

Hier wordt medisch-inhoudelijke informatie verzameld, vooral ingedeeld naar ziektecategorie. Zo zijn er atlassen te vinden van het bewegingsapparaat en de huid, het Rijksvaccinatieprogramma, de MDRD-klaringscalculator, de IPSS-mictiescorelijst en de MMSE-vragenlijst voor de diagnostiek van dementie.

Voorlichting

In dit onderdeel is materiaal te vinden dat gebruikt kan worden bij de patiëntenvoorlichting. De bekende NHG-Patiëntenfolders staan hier, maar ook folders specifiek voor orthopedie, dermatologie, gynaecologie en oncologie. Daarnaast zijn er atlassen voor de anatomie en voor ziektebeelden. Het is niet onwaarschijnlijk dat hier nog heel wat aanvullingen op komen.

Organisatie

Hieronder vallen websites van landelijke huisartsenorganisaties en belangenverenigingen die niet ten dienste staan van de directe medische zorg. Bovendien worden websites vermeld van organisaties die voor de praktijkadministratie van belang zijn, zoals de adressen van zorgverzekeraars en Vecozo.

Zorg per regio

Hier worden de regionale zorgaanbieders en organisaties gegroepeerd. Omdat het voor een huisarts uit Maastricht niet elke dag van belang is om te weten wat de website van het Medisch Centrum Leeuwarden is, zijn in dit onderdeel 23 pagina’s te vinden, elk gericht op een van de huisartsenkringen in Nederland. Deze pagina’s bevatten de lokale ziekenhuizen, huisartsenlaboratoria, adressenbestanden van fysiotherapeuten, verloskundigen, logopedisten en andere zorgverleners, naast de sites van het maatschappelijk werk en de thuiszorg. Bovendien is op deze pagina plaats voor de website van de huisartsenkring zelf, de huisartsenpost en de nascholingssite. Per kring kunnen relevante links worden toegevoegd.

De beslotenheid van de sites blijft gewaarborgd doordat Spreekuurassistent geen inlogmomenten omzeilt.

Momenteel zijn veel regionale pagina’s nog incompleet. Idealiter is er in elke huisartsenkring een enthousiaste huisarts bereid om de aanpassingen van de links in zijn of haar regio door te geven. Om te voorkomen dat iemand driemaal moet klikken om op de eigen regionale pagina te komen, kan men deze ook direct openen vanaf het bureaublad.

About this article

Cite this article

 ,  . Alle informatie voor huisartsen op één website. HUWE 49, 909–910 (2006). https://doi.org/10.1007/BF03084982

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03084982

Navigation