Skip to main content
Log in

Dosering van geneesmiddelen bij obesitas: een eenvoudige oplossing voor een groot probleem

  • Farmacologie
  • Published:
Medisch-Farmaceutische Mededelingen

Samenvatting

Hoewel patiënten met overgewicht tegenwoordig niet meer als een demografische minderheid kunnen worden beschouwd, zijn er slechts weinig richtlijnen voor de dosering van geneesmiddelen bij deze patiënten. Standaarddoseringen worden opgegeven in (milli)gram per kilogram,waarbij aangenomen wordt dat bepaalde biologische functies direct evenredig zijn met het ‘total body weight’ (WT). Naast WT zijn er ook andere parameters om de omvang van een persoon uit te drukken zoals de ‘body mass index’ (BMI) en het ‘lean body weight’ (LBW). Het LBW is de som van de cellulaire massa en de weefsels die geen vet bevatten, zoals botten en ligamenten. Op grond van een veranderde populatie met overgewicht is de LBW formule in 2005 aangepast.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Institutional subscriptions

 

  • Han PY, Duffull SB, Kirkpatrick CMJ, Green B. Dosing in obesity: a simple solution to a big problem. Clin Phar Ther 2007; 82: 505-8.

    Google Scholar 

  • Shibutani K, Inchiosa MA, Saweda K, Bairamian M. Accuracy of pharmacokinetic models for predicting plasma fentanyl concentrations in lean and obese surgical patients. Anesthesiology 2004;101: 603-13.

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

van den Broek, M.P.H. Dosering van geneesmiddelen bij obesitas: een eenvoudige oplossing voor een groot probleem. MFAM 46, 76–77 (2008). https://doi.org/10.1007/BF03077001

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03077001

Navigation