Skip to main content
Log in

Weg met de Socratische Dialoog

  • Frictie
  • Published:
Kind & Adolescent Praktijk Aims and scope

Samenvatting

Vroeger leerden de gedragstherapeuten onder ons dat we ons alleen met het gedrag bezig dienden te houden. Wat een patiënt, bij ons in behandeling, dacht of voelde, werd afgedaan als niet-observeerbaar gedrag en behoorde daarom bij de ‘black box’ waarover we niets konden zeggen. Toen kwam de cognitieve revolutie. Uit tal van onderzoeken werd duidelijk dat er een relatie is tussen de manier waarop mensen denken – de inhoud van hun gedachten en de manier waarop ze de wereld interpreteren – en hun klachten. Zo interpreteert iemand met een angststoornis heel veel van wat er gebeurt in zijn omgeving als bedreigend. Een ritje met de metro zal waarschijnlijk wel uitlopen op een aanranding of beroving, een autotochtje zal wel eindigen in een ongeluk, een licht gevoel in het hoofd betekent binnenkort flauwvallen en op een feestje ziet iedereen hoe belachelijk je eruit ziet. Dit is aangetoond voor onder meer angststoornissen, voor de dwangstoornis en voor depressieve stoornissen. Let wel: er is nooit meer dan een samenhang aangetoond. Of ‘verkeerde’ gedachten of ‘verkeerde’ manieren van denken de oorzaak zijn van de problemen is nooit bewezen. Misschien zijn ze wel het gevolg. Maar dit terzijde.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Institutional subscriptions

Literatuur

  • Salemink, E., Rijkeboer, M., Hout, M. van den, & Kindt, M. (2008). Angst en vertekening in de informatieverwerking. Ontwikkeling in onderzoek en mogelijke toepassingen. De Psycholoog, 43, 130-135.

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Dr. E. de Haan, psycholoog/psychotherapeut, universitair hoofddocent bij het Academisch Centrum voor Kinder- en jeugdpsychiatrie AMC, De Bascule, Amsterdam.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

de Haan, E. Weg met de Socratische Dialoog. KIAP 7, 72–75 (2008). https://doi.org/10.1007/BF03076683

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03076683

Navigation