Skip to main content
Log in

Monitor Arboconvenanten: kengetallen en grenswaarden

  • Onderzoek
  • Published:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde Aims and scope

Samenvatting

In het kader van arboconvenanten tussen werkgevers, werknemers en overheid vindt op sectorniveau monitoring van arbeidsrisico's en gezondheid plaats met een werknemersvragenlijst: de Monitor Arboconvenanten. Op basis van de resultaten van een nulmeting worden doelstellingen voor het arboconvenant geformuleerd. Aan de hand van tussen- en eindmetingen wordt vastgesteld of doelstellingen worden behaald.

Om uit de veelheid van gegevens van de Monitor de hoofdlijnen te kunnen destilleren zijn kengetallen ontwikkeld die inzicht geven in de omvang van een probleem in een sector en die geschikt zijn voor het stellen van doelen. In dit artikel worden de kengetallen voor werkstress en klachten van arm, nek of schouder besproken. Met deze kengetallen kunnen risicogroepen geïdentificeerd worden met verhoogde kans op uitval of beperkingen. Tevens zijn ze bruikbaar als prestatie-indicator voor het convenant.

Prospectief onderzoek is gewenst om de ontwikkelde kengetallen te valideren om daarop betrouwbare voorspellingen te kunnen baseren over toekomstige gezondheidsproblemen, beperkingen in het werk en uitval.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

figuur 1
figuur 2

Literatuur

  • Veldhoven M van, Broersen JPJ. Psychische vermoeidheid in de arbeidssituatie. Een verkenning op basis van gegevens verzameld door Arbodiensten. Gedrag en Organisatie 1999; 12: 347-363.

    Google Scholar 

  • Veldhoven M van, Broersen JPJ. Measurement quality and validity of the ‘need for recovery scale’. Occup Environ Med 2003; 60 (suppl. 1): i3-i9.

    Article  PubMed  Google Scholar 

  • Veldhoven M van, Meijman TF. Het meten van psychosociale arbeidsbelasting met een vragenlijst: de vragenlijst beleving en beoordeling van de arbeid (VBBA). Amsterdam: NIA, 1994.

    Google Scholar 

  • Veldhoven M van, Broersen JPJ. Psychosociale arbeidsbelasting en werkstress in Nederland. Een verkenning op basis van gegevens verzameld door Arbodiensten met de Vragenlijst Beleving en Beoordeling van de Arbeid (VBBA) in de periode 1995 t/m 1998. Amsterdam: Stichting Kwaliteitsbevordering Bedrijfsgezondheidszorg, 1999.

    Google Scholar 

  • Peereboom KJ, Huysmans MA. Handboek RSI. Risico's, oplossingen, behandeling. 3e druk. Den Haag: Sdu Uitgevers, 2002.

    Google Scholar 

  • Bültmann U, Vries M de, Beurskens AJHM, et al. Measurement of prolonged fatigue at work in the Maastricht Cohort Study: Determination of a cutoff point. J Occup Health Psychol 2000; 5: 411-416.

    Article  PubMed  Google Scholar 

  • Kant IJ, Beurskens AJHM, Schröer CAP, et al. De Maastrichtse Cohort Studie naar langdurige vermoeidheid in de arbeidssituatie. Tijdschr Bedrijfs Verzekeringsgeneeskd 2000; 8: 226-232.

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Personalia

J.P.J. Broersen en R.J. Fortuin werken bij SKB, Expertisecentrum voor Arbeid en Gezondheid, Amsterdam.

L. Dijkstra en J. Prins werken bij SKB Vragenlijst Services, Amsterdam.

M. van Veldhoven werkt bij Universiteit van Tilburg.

Belangenconflicten: geen gemeld

Financiële ondersteuning: ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Correspondentieadres

Ir. L. Dijkstra, SKB Vragenlijst Services, Postbus 12354, 1100 AJ Amsterdam.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Broersen, J.P.J., Fortuin, R.J., Dijkstra, L. et al. Monitor Arboconvenanten: kengetallen en grenswaarden. TVBV 12, 104–108 (2004). https://doi.org/10.1007/BF03073999

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03073999

Navigation