Skip to main content
Log in

Stervensbegeleiding in de psychiatrische kliniek

  • Casus
  • Published:
Psychopraxis

Abstract

Zolang er psychiatrische voorzieningen bestaan, zijn daar mensen gestorven, vaak in voor henzelf en hun omgeving moeilijke omstandigheden. Voor hulpverleners in de psychogeriatrische zorg zijn stervensbegeleiding en palliatieve zorg een evidente, zij het onderschatte en ondergewaardeerde deeltaak. Het ligt echter minder voor de hand om in de vertrouwde psychiatrische setting een patiënt met een acuut psychiatrisch ziektebeeld te blijven begeleiden wanneer deze wegens een ongeneeslijke lichamelijke aandoening terminaal is. Hieronder volgt het relaas van zo’n begeleiding: een verhaal over rede en gevoelens, techniek en onmacht, ethiek en weerstand.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

P. Janssens, verpleegkundige, is verbonden aan het Regionaal Psychiatrisch Centrum van de Kliniek Alexianen, Liefdestraat 10, B-3300 Tienen.

dr. E. Maes, psychiater, is verbonden aan het Regionaal Psychiatrisch Centrum van de Kliniek Alexianen, Liefdestraat 10, B-3300 Tienen.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Janssens, P., Maes, E. Stervensbegeleiding in de psychiatrische kliniek. PSYC 3, 125–127 (2001). https://doi.org/10.1007/BF03071938

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03071938

Navigation