Skip to main content
Log in

Loopbaanwensen in de zorg vooral gericht op specialisatie

  • Onderzoek
  • Published:
Onderwijs en gezondheidszorg

Abstract

De afgelopen jaren hebben veel zorginstellingen de gevolgen ondervonden van de schaarste op de arbeidsmarkt: moeilijk vervulbare vacatures, onderbezetting en werkdruk, een hoog verloop. In het personeelsbeleid van instellingen staat, naast het vinden van nieuwe medewerkers, ook het binden van werknemers steeds meer in het middelpunt van de belangstelling. Het besef groeit dat het bieden van voldoende ontplooiingsmogelijkheden van groot belang is om gemotiveerd personeel voor de instelling en de branche te behouden. Maar welke ontplooiingsbehoeften hebben werknemers eigenlijk? In hoeverre zijn de beschikbare leer- en loopbaanmogelijkheden daarop afgestemd en zijn er mogelijkheden om deze aansluiting te verbeteren? Worden de bestaande mogelijkheden in de instellingen wel voldoende benut? Om deze vragen te beantwoorden zijn ruim 500 werknemers en 80 leidinggevenden in acht zorginstellingen schriftelijk ondervraagd.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  • Boer, P. den en Ben Hövels (2001), Benutting van competenties in de zorg- en welzijnssector, OSA-publicatie ZW15, Tilburg: OSA.

  • Boer, P. den en Ben Hövels (2003), Leer- en loopbaanmogelijkheden in de zorgsector, OSA-publicatie ZW41, Tilburg: OSA.

  • Eggert, J., P. den Boer en J. Frietman (2002), Carrière in de ouderenzorg. Doorstroommogelijkheden voor verzorgenden en verpleegkundigen in de ouderenzorg, Nijmegen: Kenniscentrum Beroepsonderwijs Arbeidsmarkt.

  • Hingstman, L., R. Kenens, W. van der Windt, H. Talma, H. Meihuizen en A. de Voogd-Hamelink (2001), Rapportage arbeidsmarkt zorg en welzijn 2001. Hoofdrapport, Tilburg: OSA.

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to Paul den Boer.

Additional information

Drs. Paul den Boer is onderzoeker, prof. dr. Ben Hövels is senior onderzoeker/directeur. Beide auteurs werken bij het Kenniscentrum Beroepsonderwijs Arbeidsmarkt (KBA) te Nijmegen.

Het rapport ‘Leer- en loopbaanmogelijkheden in de ouderenzorg’ is te bestellen bij Postbus 51, http://www.postbus51.nl. Klik achtereenvolgens ‘Brochures’, ‘Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek’,’Publicaties Zorg en Welzijn’, en ‘ZW41’.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

den Boer, P., Hövels, B. Loopbaanwensen in de zorg vooral gericht op specialisatie. ONGE 27, 85–88 (2003). https://doi.org/10.1007/BF03071283

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03071283

Navigation