Zestig jaar geleden begon het Nederlands Tijdschrift voor de Psychologie, na een valse start voor de Tweede Wereldoorlog, met het publiceren van artikelen op het gebied van de psychologie en haar grensgebieden. In 1945 betekende dat nog slecht papier en artikelen waarin de filosofische en medische achtergrond van de psychologie nog doorklonk. Langzamerhand verbeterde de papiersituatie en kreeg het tijdschrift de blauwe kaft die het de bijnaam het het ‘blauwe tijdschrift’ opleverde. Ook al publiceren we nu met een veel mooiere, groene kaft, je hoort nog steeds wel die naam.

Het Nederlands Tijdschrift voor de Psychologie groeide uit tot een tijdschrift met een academische statuur. De publicaties waren van hoog gehalte en weerspiegelden vooral de activiteiten en discussies over psychologische onderwerpen aan de universiteit. Dat maakte het tijdschrift tot een belangrijk orgaan voor tot publiceren aangezette psychologische onderzoekers. De psychologie groeide, dus het tijdschrift groeide. Naarmate De Psycholoog, het tijdschrift voor de beroepsgroep, in toenemende mate de grote groep van psychologen in de praktijk wist te bereiken, was die verdeling van het werk uitstekend. Tezamen boden ze een goed beeld van wat de psychologie in Nederland vermag.

De weerspiegeling van – vooral – de academische activiteiten begon echter enkele jaren geleden voor het tijdschrift problemen op te leveren. Weliswaar groeide het aantal psychologen, en aan de universiteiten ook het aantal onderzoekers. Maar tegelijkertijd groeide op die onderzoekers de druk tot publiceren in het Engels. Dat heeft ertoe geleid dat het tijdschrift de laatste jaren dunner werd. Vooral het laatste jaar was er sprake van afnemende aanvoer en kon het tijdschrift niet langer de traditie handhaven op tijd te verschijnen. Bovendien bleken beoordelaars agenda's te hebben die slecht spoorden met die van het tijdschrift.

De redactie heeft daarop, in samenspraak met de uitgever, twee maatregelen genomen. Ten eerste zal het tijdschrift vanaf 2006 als kwartaaltijdschrift verschijnen. De tweede maatregel is ingrijpender: de voertaal zal in de loop van 2006 niet langer Nederlands zijn maar Engels. De naam zal dan ook veranderen in Dutch Journal of Psychology, dat uiteraard ook een vermelding krijgt in het ‘web of science’ en de ‘citation index’.

De redactie roept auteurs en lezers van het tijdschrift op voortaan manuscripten in het Engels te sturen. Het redactieadres blijft voorlopig hetzelfde. De redactie zal worden uitgebreid, waarover in volgende afleveringen meer. Reeds ingediende artikelen zullen worden beoordeeld en worden gepubliceerd als vanouds in het blauwe tijdschrift met het groene omslag. Overigens zal het volgende nummer een interessant themanummer zijn over ontwikkelingspathologie onder adolescenten. Tevens verschijnt er een artikel met een overzicht van de invloed van de grensgebieden op de Nederlandse psychologie, zoals die bleek uit de verwijzingen in het blad.

Het is aan de ene kant jammer dat een zo eerbiedwaardig tijdschrift met een zo respectabele leeftijd en een zo mooie taal moet wijken voor deze ontwikkelingen. Maar ‘such is life, and it will be sucher and sucher’. Er ontstaat een goede en betrouwbare nieuwe vind- en publicatieplaats voor psychologisch onderzoek van Nederlandse, Vlaamse en andere bodem.

Tot slot een derde mededeling. Vanaf medio oktober is het Nederlands Tijdschrift voor Psychologie (vanaf jaargang 2004) ook elektronisch te raadplegen. Het internetadres is www.bsl.nl/vakbibliotheek.

P. van Geert, hoofdredacteur

R. van Hezewijk, redactiesecretaris