Skip to main content
Log in

Van de klok en de klepel

Commentaar bij het artikel ‘Registratie van problematiek bij jeugdigen ii’ door T.A. van Yperen en J.M. Koot

  • Commentaar
  • Published:
Kind en adolescent

Samenvatting

In dit commentaar op het in dit nummer verschenen artikel van Van Yperen en Koot wordt geconstateerd dat de auteurs een beperkte kennis hebben van ontwikkeling, mogelijkheden en gebruik van de com–procedure. Hun opmerkingen over dit instrument zijn dan ook grotendeels onjuist. Daarnaast zijn de diverse instrumenten op een nogal inconsistente wijze met elkaar vergeleken. De aanbeveling om weer een nieuw instrument te ontwikkelen wijzen wij van de hand.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Similar content being viewed by others

Literatuur

  • Bogaart, P.H.M. van den, Mesman Schultz, K., Naayer, P.M.H. & Zandberg, T. (1989). Instrumentarium voor programma–evaluatie in de residentiële jeugdhulpverlening: De COM–UV. Betrouwbaarheid en validiteit. Leiden: Rijksuniversiteit Leiden, Centrum Onderzoek Jeugdhulpverlening (COJ).

    Google Scholar 

  • Brinkman, W. & Kars, H. (1974). Aanpassing en predictie van aanpassing. Publicatie nr. 3 van het Wetenschappelijk Onderzoek– en Documentatiecentrum van het Ministerie van Justitie (WODC). Den Haag: Staatsdrukkerij.

    Google Scholar 

  • Infomaat (1992). Handleiding COMPROC versie 2.1. Enkhuizen: Infomaat B.V.

  • Mesman Schultz, K. (1977). Aanpassing en predictie van aanpassing 2. Amsterdam: Stichting Interuniversitair Instituut voor Sociaal–Wetenschappelijk Onderzoek (SISWO).

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Summary

In this comment on Van Yperen and Koot's article in this edition of Kind en Adolescent, it is stated that the authors have only limited knowledge of the development, prospects and use of the COM–procedure. Therefore, most of their remarks on this instrument are incorrect. Moreover, the way the various instruments were compared is considered rather inconsistent. The recommendation to develop another instrument is rejected.

Drs. K. Mesman Schultz en drs. P.H.M. van den Bogaart zijn respectievelijk als programmaleider en senior–onderzoeker verbonden aan het Centrum Onderzoek Jeugdhulpverlening van de Rijksuniversiteit Leiden.

Contactadres: Centrum Onderzoek Jeugdhulpverlening, Postbus 9555, 2300 RB Leiden.

About this article

Cite this article

Mesman Schultz, K., van den Bogaart, P. Van de klok en de klepel. KIAD 17, 119–121 (1996). https://doi.org/10.1007/BF03060625

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03060625

Navigation