In Schotland is onderzoek gedaan naar het effect van wetgeving die de verkoop van paracetamolhoudende preparaten beperkt op het voorkomen van intoxicaties met paracetamol. In 1998 is daar het aantal tabletten paracetamol dat zonder recept verkocht mag worden beperkt tot 32 tabletten in de apotheek en 16 tabletten op andere verkooppunten. Doel van het onderzoek is om mortaliteit en aantallen overdoseringen met paracetamol in de periode voor 1996, de periode rond de wetswijziging (1996-2002) en de periode na 2002 met elkaar te vergelijken. Hierbij is een vergelijking gemaakt tussen dodelijk verlopen intoxicaties met paracetamol met ziekenhuisopname enerzijds en dodelijk verlopen intoxicaties zonder ziekenhuisopname anderzijds. De onderzoekspopulatie bestaat uit patiënten bij wie na ziekenhuisopname (in de periode 1995-2004) of in het algemeen na overlijden (tussen 1996 en 2003) de diagnose intoxicatie is gesteld. Voor het verzamelen van de casus werd gebruik gemaakt van verschillende databases: de Scottish Morbidity Records voor de klinische data en de General Register Office for Scotland (GROS) voor overige informatie. Prescriptiegegevens werden verkregen via de Information Services Division (ISD) van NHS National Services Scotland.

Bij de statistische dataverwerking werd er rekening gehouden met de periode (voor, tijdens, na wetswijziging), tijdstip, geslacht en leeftijd van betrokkene (< 10 jaar, 10-20 jaar, 20-70 jaar, > 70 jaar).

Het grootste deel van de paracetamolgerelateerde dodelijk verlopen intoxicaties werd veroorzaakt door gebruik van co-proxamol (paracetamol 325 mg, dextropropoxyfeen 32,5 mg). Dodelijk verlopen intoxicaties met paracetamol,al dan niet in combinatie met ethanol, werden vooral in het ziekenhuis geregistreerd en het aantal was klein in vergelijking met het totale aantal dodelijk verlopen intoxicaties (ntotaal = 929 met en zonder ziekenhuisopname). Het aantal overlijdensgevallen in het ziekenhuis toegeschreven aan een overdosis paracetamol nam toe (post/pre ratio 1,347; 95% betrouwbaarheidsinterval 1,076-1,639, p = 0,013). Het aantal intoxicaties in het algemeen nam af. Het aantal intoxicaties met paracetamol nam relatief gezien toe in alle groepen, met uitzondering van jonge mannen met een leeftijd tussen 10 en 20 jaar. De auteurs concluderen dat nieuwe wetgeving waarbij de verpakkingsgrootte van paracetamol is gereduceerd, de bijdrage van paracetamol aan dodelijk verlopen overdoseringen niet is verminderd. Het grootste probleem bij paracetamolintoxicaties lijkt nog altijd te zijn: betrokkene tijdig in het ziekenhuis op te kunnen nemen om adequaat te kunnen behandelen binnen de daarvoor beschikbare tijd.

Belangenverstrengeling: geen.