Skip to main content
Log in

Plaatselijke toepassing van cannabinoïdeagonisten ter behandeling van jeuk?

  • Article
  • Published:
Medisch-Farmaceutische Mededelingen

Samenvatting

Chronische therapieresistente jeuk met een onbekende oorzaak is een groot therapeutisch probleem voor dermatologen. Onlangs is aangetoond dat in de huid van de mens cannabinoïde (CB)-receptoren aanwezig zijn. Men onderscheidt CB1-receptoren die vrijwel uitsluitend in het centrale zenuwstelsel voorkomen en CB2-receptoren die voornamelijk op perifere bloedcellen en weefsels van het immuunsysteem (onder andere de milt) worden aangetroffen. In de huid bevinden zich beide soorten CB-receptoren op de sensorische zenuwvezels, op mestcellen en de intra- en subepidermale ‘calcitonin gene-related peptide’ (CGRP)-positieve kleine C-zenuwvezels die van belang zijn voor het ontstaan en de voortgeleiding van jeuksignalen. Op grond van deze gegevens voerden Ständer et al. een open onderzoek uit naar de werking van een crème die N-palmitoylethanolamine (PEA), een lichaamseigen CB-receptoragonist, bevat. In totaal namen 22 patiënten (12 vrouwen, 10 mannen) aan het onderzoek deel. Bij 14 patiënten ging het om een plaatselijke pruritus en bij 8 om een gegeneraliseerde pruritus. Alle patiënten ondergingen een uitgebreid onderzoek om de diagnose te stellen respectievelijk de oorzaak van de jeuk te achterhalen: atopische constitutie (n = 1), avitaminose B12 (n = 1), ijzergebrek (n = 2), zinkgebrek (n = 1), M. Sjögren (n = 1).

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Institutional subscriptions

Literatuur

  • Ständer A, Reinhardt HW, Luger TA. Topische Cannabinoidagonisten – Eine effektive, neue Möglichkeit zur Behandlung von chronischem Pruritus. Hautarzt 2006; 57: 801-07.

    Article  PubMed  Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Literatuur

Literatuur

Physiogel® in Nederland als cosmetische crème (niet als geneesmiddel) in de handel

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Sitsen, J.M.A. Plaatselijke toepassing van cannabinoïdeagonisten ter behandeling van jeuk?. MFAM 45, 117–118 (2007). https://doi.org/10.1007/BF03058976

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03058976

Navigation