Dagbesteding

, Volume 39, Issue 4, pp 2–2 | Cite as

Zorg en theater

Redactioneel
  • 21 Downloads

Samenvatting

‘Alles draait hier om geduld en plezier om met elkaar te werken en op te trekken’, zegt Nuria Aguerralde over haar werk bij Koffiehuis De Goede Morgen bij Vinkeveen. De Spaanse kwam drie jaar geleden bij toeval in het koffiehuis terecht. Ze vond het er zo leuk dat ze besloot er te gaan werken.

‘Alles draait hier om geduld en plezier om met elkaar te werken en op te trekken’, zegt Nuria Aguerralde over haar werk bij Koffiehuis De Goede Morgen bij Vinkeveen. De Spaanse kwam drie jaar geleden bij toeval in het koffiehuis terecht. Ze vond het er zo leuk dat ze besloot er te gaan werken. Een opleiding in de zorg heeft zij niet. ‘ik had nooit eerder met mensen met een verstandelijke beperking gewerkt, maar ik zie hen als “gewone” mensen. We hebben allemaal wel iets, ik heb moeite met Nederlands en zij weer met andere dingen. We leren van en met elkaar.’

De oprichters van Koffiehuis De Goede Morgen komen niet uit de zorg maar uit de theaterwereld. Hoewel zij geen opleiding in de zorg hebben is hun initiatief toch een succes. Blijkbaar kun je met een theaterachtergrond ook veel betekenen op het gebied van dagbesteding.

Volgens Hugo de Graaf is dat niet zo gek. Theater – met name improvisatietheater – en omgaan met mensen met dementie vergen dezelfde vaardigheden. Je moet in beide vakgebieden op elkaar letten en elkaar aanvoelen. En omdat je nooit weet wat er gaat gebeuren is het belangrijk dat je in het moment bent zonder te plannen. ‘Eigenlijk zouden alle mensen die in de zorg werken ook iets met theater moeten doen’, vindt Hugo. Het interview met hem kun je lezen op pagina 12. Meer over Koffiehuis De Goede Morgen en de dagbesteders die er werken vind je op pagina 24.

Copyright information

© Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media B.V. 2018

Authors and Affiliations

  1. 1.

Personalised recommendations