Advertisement

Corrosion Inhibition by Green Synthesized Inhibitor: 4,4′-(1,4Phenylene)bis(6-amino-3-methyl-2,4dihydropyrano[2,3-c]pyrazole-5 carbonitrile) for Mild Steel in 0.5 M H2SO4 Solution

  • Priyanka SinghEmail author
  • Sampat Singh Chauhan
  • Gurmeet Singh
  • Mumtaz Ahmad Quraishi
Article
  • 27 Downloads

Abstract

The corrosion inhibition performance of the synthesized green compound namely: 4,4′-(1,4phenylene)bis(6-amino-3-methyl-2,4 dihydropyrano[2,3-c]pyrazole-5-carbonitrile) (BPP) has been tested for mild steel (MS) in 0.5 M H2SO4. Two techniques (gravimetric and electrochemical) have been utilized to evaluate the corrosion inhibition performance of BPP. The experimental results indicate that BPP shows excellent inhibition efficiency, i.e. 98% at 150 mg L− 1. Langmuir adsorption isotherm was fitted well for the adsorption of BPP molecules on MS surface. The electrochemical technique such as electrochemical impedance spectroscopy results revealed increase in charge transfer resistance in presence of BPP and polarization study indicates mixed type of inhibitor action. The surface morphology for MS with and without BPP was studied by scanning electron microscopy and atomic force microscopy which suggested corrosion retardation in the presence of BPP.

Keywords

Bispyranopyrazole Mild steel (MS) Corrosion inhibition Electrochemical measurements Scanning electron microscopy (SEM) Atomic force microscopy (AFM) 

Notes

Acknowledgements

Priyanka Singh is thankful to SERB-National Post Doctoral Fellowship (N-PDF), DST, India, for the financial assistance and University of Delhi for facilitation of this study.

Compliance with Ethical Standards

Conflict of interest

There is no conflict of interest.

References

  1. 1.
    Behpour M, Ghoreishi SM, Soltani N, Salavati-Niasari M, Hamadanian M, Gandomi A (2008) Electrochemical and theoretical investigation on the corrosion inhibition of mild steel by thiosalicylaldehyde derivatives in hydrochloric acid solution. Corros Sci 50:2172–2181CrossRefGoogle Scholar
  2. 2.
    Fouda AS, Ellithy AS (2009) Inhibition effect of 4-phenylthiazole derivatives on corrosion of 304 L stainless steel in HCl solution. Corros Sci 51:868–875CrossRefGoogle Scholar
  3. 3.
    Döner A, Solmaz R, Özcan M, Kardas G (2011) Experimental and theoretical studies of thiazoles as corrosion inhibitors for mild steel in sulphuric acid solution. Corros Sci 53:2902–2913CrossRefGoogle Scholar
  4. 4.
    Shukla SK, Quraishi MA, Prakash R (2008) A self-doped conducting polymer “polyanthranilic acid”: an efficient corrosion inhibitor for mild steel in acidic solution. Corros Sci 50:2867–2872CrossRefGoogle Scholar
  5. 5.
    Singh P, Quraishi MA, Gupta SL, Dandia A (2016) Investigation of the corrosion inhibition effect of 3-methyl-6-oxo-4-(thiophen-2-yl)-4,5,6,7-tetrahydro-2Hpyrazolo[3,4 b]pyridine-5-carbonitrile (TPP) on mild steel in hydrochloric acid. J Taibah Univ Sci 10:139–147CrossRefGoogle Scholar
  6. 6.
    Li X, Deng S, Fu H (2011) Three pyrazine derivatives as corrosion inhibitors for steel in 1.0 M H2SO4 solution. Corros Sci 53:3241–3247CrossRefGoogle Scholar
  7. 7.
    Quartarone G, Ronchin L, Vavasori A, Tortato C, Bonaldo L (2012) Inhibitive action of gramine towards corrosion of mild steel in deaerated 1.0 M hydrochloric acid solutions. Corros Sci 64:82–89CrossRefGoogle Scholar
  8. 8.
    Vasuki G, Kumaravel K (2008) Rapid four-component reactions in water: synthesis of pyranopyrazoles. Tetrahedron Lett 49:5636–5638CrossRefGoogle Scholar
  9. 9.
    Ablajan K, Wang LJ, Maimaiti Z, Lu YT (2017) CeCl-promoted one-pot synthesis of multisubstituted bispyrano[2,3-c]pyrazole derivatives. Monatsh Chem 145:491–496CrossRefGoogle Scholar
  10. 10.
    Srivastava V, Haque J, Verma C, Singh P, Lgaz H, Salghi R, Quraishi MA (2017) Amino acid based imidazolium zwitterions as novel and green corrosion inhibitors for mild steel: experimental, DFT and MD studies. J Mol Liq 244:340–352CrossRefGoogle Scholar
  11. 11.
    Singh P, Singh A, Quraishi MA (2014) Inhibition effect of 1,3,5-tri-p-tolyl-1,3,5-triazene on the corrosion of brass in 0.5 M HCl solution. Res Chem Intermed 40:595–604CrossRefGoogle Scholar
  12. 12.
    Singh P, Singh A, Quraishi MA (2015) Thiopyrimidine derivatives as new and effective corrosion inhibitors for mild steel in hydrochloric acid: electrochemical and quantum chemical studies. J Taiwan Inst Chem Eng 60:1–14Google Scholar
  13. 13.
    Sasikumar Y, Adekunle AS, Olasunkanmi LO, Bahadur I, Baskar R, Kabanda MM, Obot IB, Ebenso EE (2015) Experimental, quantum chemical and Monte Carlo simulation studies on the corrosion inhibition of some alkyl imidazolium ionic liquids containing tetrafluoroborate anion on mild steel in acidic medium. J Mol Liq 211:105–118CrossRefGoogle Scholar
  14. 14.
    Umoren SA, Obot IB, Israel AU, Asuquo PO, Solomon MM, Eduok UM, Udoh AP (2014) Inhibition of mild steel corrosion in acidic medium using coconut coir dust extracted from water and methanol as solvents. J Ind Eng Chem 20:3612–3622CrossRefGoogle Scholar
  15. 15.
    Singh P, Ebenso EE, Lukman OO, Obot IB, Quraishi MA (2016) Electrochemical, theoretical, and surface morphological studies of corrosion inhibition effect of green naphthyridine derivatives on mild steel in hydrochloric acid. J Phys Chem C 120:3408–3419CrossRefGoogle Scholar
  16. 16.
    Chandrabhan V, Ebenso EE, Vishal Y, Quraishi MA (2016) Dendrimers: a new class of corrosion inhibitors for mild steel in 1 M HCl: experimental and quantum chemical studies. J Mol Liq 224:1282–1293CrossRefGoogle Scholar
  17. 17.
    Ugin Inbaraj N, Venkatesa Prabhu G (2018) Corrosion inhibition properties of paracetamol based benzoxazine on HCS and Al surfaces in 1 M HCl. Prog Org Coat 115:27–40CrossRefGoogle Scholar
  18. 18.
    Sasikala T, Parameswari K, Chitra S, Kiruthika A (2017) Synthesis and corrosion inhibition study of benzodiazepines on mild steel in sulphuric acid medium. Measurement 101:175–182CrossRefGoogle Scholar
  19. 19.
    Saxena A, Prasad D, Haldhar R, Singh G, Kumar A (2018) Use of Sida cordifolia extract as green corrosion inhibitor for mild steel in 0.5 M H2SO4. J Environ Chem Eng 6:694–700CrossRefGoogle Scholar
  20. 20.
    Haldhar R, Prasad D, Saxena A (2018) Myristica fragrans extract as an eco-friendly corrosion inhibitor for mild steel in 0.5 M H2SO4 solution. J Environ Chem Eng 6:2290–2301CrossRefGoogle Scholar
  21. 21.
    Kumar R, Yadav SO, Singh G (2017) Electrochemical and surface characterization of a new eco-friendly corrosion inhibitor for mild steel in acidic media: a cumulative study. J Mol Liq 237:413 – 427CrossRefGoogle Scholar
  22. 22.
    Kumar R, Chopra R, Singh G (2017) Electrochemical, morphological and theoretical insights of a new environmentally benign organic inhibitor for mild steel corrosion in acidic media. J Mol Liq 241:9–19CrossRefGoogle Scholar
  23. 23.
    Baggaa MK, Gadib R, Yadav SO, Kumar R, Chopra R, Singh G (2016) Investigation of phytochemical components and corrosion inhibition property of Ficus racemosa stem extract on mild steel in H2SO4 medium. J Environ Chem Eng 4:4699–4707CrossRefGoogle Scholar
  24. 24.
    Haldhar R, Prasad D, Saxena A, Singh P (2018) Valeriana wallichii root extract as a green & sustainable corrosion inhibitor for mild steel in acidic environments: experimental and theoretical study. Mater Chem Front 2:1225–1237CrossRefGoogle Scholar
  25. 25.
    Dandia A, Gupta SL, Singh P, Quraishi MA (2013) Ultrasound-assisted synthesis of pyrazolo[3,4b]pyridines as potential corrosion inhibitors for mild steel in 1.0 M HCl. ACS Sustain Chem Eng 1:1303–1310CrossRefGoogle Scholar
  26. 26.
    Singh P, Quraishi MA (2016) Corrosion inhibition of mild steel using Novel Bis Schiff’s Bases as corrosion inhibitors: electrochemical and Surface measurement. Measurement 86:114–124CrossRefGoogle Scholar
  27. 27.
    Gupta NK, Quraishi MA, Singh P, Srivastava V, Srivastava K, Verma C, Mukherjee AK (2017) Curcumine Longa: green and sustainable corrosion inhibitor for aluminum in HCl medium. Anal Bioanal Electrochem 9:245–265Google Scholar
  28. 28.
    Singh P, Makowska-Janusik M, Slovensky P, Quraishi MA (2016) Nicotinonitriles as green corrosion inhibitors for mild steel in hydrochloric acid: electrochemical, computational and surface morphological studies. J Mol Liq 220:71–81CrossRefGoogle Scholar
  29. 29.
    Singh P, Srivastava V, Quraishi MA (2016) Novel quinoline derivatives as green corrosion inhibitors for mild steel in acidic medium: electrochemical, SEM, AFM, and XPS studies. J Mol Liq 216:164–173CrossRefGoogle Scholar
  30. 30.
    Singh P, Chauhan DS, Srivastava K, Srivastava V, Quraishi MA (2017) Expired atorvastatin drug as corrosion inhibitor for mild steel in hydrochloric acid solution. Int J Ind Chem 8:363–372CrossRefGoogle Scholar
  31. 31.
    Yadav DK, Quraishi MA (2012) Application of some condensed uracils as corrosion inhibitors for mild steel: gravimetric, electrochemical, surface morphological, UV–visible, and theoretical investigations. Ind Eng Chem Res 51:14966 – 14979CrossRefGoogle Scholar
  32. 32.
    Yadav DK, Quraishi MA (2012) Electrochemical investigation of substituted pyranopyrazoles adsorption on mild steel in acid solution. Ind Eng Chem Res 51:8194 – 8210CrossRefGoogle Scholar
  33. 33.
    Yadav DK, Chauhan DS, Ahamad I, Quraishi MA (2013) Electrochemical behavior of steel/acid interface: adsorption and inhibition effect of oligomeric aniline. RSC Adv 3:632–646CrossRefGoogle Scholar

Copyright information

© Springer Nature Switzerland AG 2018

Authors and Affiliations

  • Priyanka Singh
    • 1
    Email author
  • Sampat Singh Chauhan
    • 2
    • 3
  • Gurmeet Singh
    • 1
  • Mumtaz Ahmad Quraishi
    • 4
  1. 1.Department of ChemistryUniversity of DelhiDelhiIndia
  2. 2.Material Science and EngineeringIndian Institute of TechnologyDelhiIndia
  3. 3.Bhaskaracharya College of Applied SciencesUniversity of DelhiDelhiIndia
  4. 4.Center of Research Excellence in Corrosion, Research InstituteKing Fahd University of Petroleum & MineralsDhahranSaudi Arabia

Personalised recommendations