Skipr

, Volume 11, Issue 5, pp 27–27 | Cite as

Marcel Daniëls

  • Trix Broekmans
Workout
  • 19 Downloads

Samenvatting

Functie/organisatie: voorzitter Federatie Medisch Specialisten

Sport: lange-afstand fietsen

Opvallendste prestatie: ‘Het voltooien van de Marmotte: vier cols, inclusief de Alpe d’Huez. In vreselijk slecht weer. Er waren heel veel uitvallers, ik haalde het. Vind ik nog steeds best knap van mezelf.’

1. Waarom fietsen?

“Op de middelbare school volgde ik met vrienden de Tour de France. We gingen toen zelf de klassiekers fietsen, zoals Luik-Bastenaken-Luik. Ik beoefende ook andere sporten, maar alleen het fietsen is gebleven. Niet even een uurtje, maar lange afstanden, liefst meerdaagse tochten. Mijn familie woont op ruim honderd kilometer, die bezoek ik op de fiets en rij met mijn echtgenote in de auto terug.”

2. Wat is er leuk aan?

“Het bewegen, het sportieve, het buiten zijn – geen sportschool voor mij. Al fietsend raak ik alle gedachten aan werk kwijt, de lange afstanden versterken dat. Je komt in een andere cadans. Als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologen heb ik leden geënthousiasmeerd om met mij naar het jaarlijkse congres te fietsen, tweehonderd kilometer per dag. München kostte vier dagen, Barcelona een week, Stockholm acht en Rome tien dagen. Je bent alleen bezig met fietsen, eten, slapen. Heerlijk.”

3. Leert de bestuurder van de fietser?

“Uithoudingsvermogen. Het hoeft niet snel, als je volhoudt kom je er uiteindelijk. En vind je de geplande route niet meteen: een zijpad levert soms verrassende gezichtspunten op.”

4. En andersom?

“Jazeker. De fietstochten naar congressen heb ik voor een groot deel georganiseerd en dan moet je, net als in de bestuurskamer, verschillende meningen, standpunten en visies bij elkaar brengen. Dan is die bestuurservaring wel handig.”

5. Hoe belangrijk is het fietsen?

“Heel belangrijk, al heb ik het afgelopen jaar geen grote tochten gemaakt. Wel ben ik samen met mijn zoon acht dagen te voet over de Sierra Nevada in Californië getrokken, tot 4400 meter hoogte. Bagage, tent, alles droegen we zelf mee. Misschien nog wel een grotere prestatie dan die Marmotte. Nu train ik weer voor de tocht naar het congres in München dit jaar.”

Copyright information

© Bohn Stafleu van Loghum is een imprint van Springer Media B.V., onderdeel van Springer Nature 2018

Authors and Affiliations

  • Trix Broekmans
    • 1
  1. 1.

Personalised recommendations