Advertisement

Huisarts en wetenschap

, Volume 61, Issue 11, pp 40–43 | Cite as

Acute psychiatrie voor de huisarts

 • Dorien Cohen StuartEmail author
Nascholing
 • 51 Downloads

Samenvatting

Het komt niet vaak voor dat mensen in acute psychische nood een beroep doen op de huisarts, maar als dat gebeurt is het indringend en intensief voor alle betrokkenen: huisarts, poh-ggz en patiënt, maar ook naasten en ggz-behandelaars. Samenwerking met alle partijen is daarom essentieel. De Generieke module Acute Psychiatrie geeft handvatten voor deze samenwerking. De rol van de huisarts en poh-ggz is het signaleren van een crisis, het initiëren van een behandeling, verwijzen en ondersteunen bij herstel. Veelvoorkomende manifestaties van een psychische crisis zijn agitatie, angst en suïcidaal gedrag, die elk een eigen aanpak vereisen. In al deze situaties kunnen juist de nabijheid van de huisarts en diens specifieke vaardigheden – vraagverheldering, luisteren en meedenken – een belangrijke, de-escalerende bijdrage leveren.

Literatuur

 1. 1.
  Dopper J, Van Avendonk A, Emaus C, Hogendorp J, Moolenburgh H, Oud, M. NHG/LHV-standpunt Geestelijke gezondheidszorg in de huisartsenzorg. Utrecht: NHG/LHV, 2015.
 2. 2.
  Vink M, Groot B, Schout G, Abma T, Huberts M. Goede zorg bij crisis: het belang van contact. Amsterdam: Centrum voor Cliëntervaringen, 2017.
 3. 3.
  Generieke module Samenwerking en ondersteuning naasten van mensen met psychische problematiek. Utrecht: Kwaliteitsontwikkeling GGz, 2016. www.ggzstandaarden.nl, geraadpleegd september 2018.

Copyright information

© Bohn Stafleu van Loghum is een imprint van Springer Media B.V., onderdeel van Springer Nature 2018

Authors and Affiliations

 1. 1.Huisarts, kaderarts ggzHuisartsenpraktijk Johan de WittArnhemNederland

Personalised recommendations